Στο Σεμινάριο αυτό αναλύονται τα βασικά Δεδομένα, οι Οργανωτικές Δομές, τα απαραίτητα Αρχεία, η Μεθοδολογία Ελέγχων βήμα προς βήμα, τα κρίσιμα σημεία σε επίπεδο ρόλων, δεδομένων και ολοκλήρωσης λειτουργιών, καθώς και τα κατάλληλα Εργαλεία, προκειμένου να σχεδιαστεί ή να βελτιωθεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Προγραμματισμού και Ελέγχου Παραγωγής.
Το Σύστημα αυτό που συνιστά τη βάση του MRP II (Manufacturing Resource Planning), βελτιώνει τη ροή των Πληροφοριών που αφορούν Προγραμματισμό και Απολογισμό της Παραγωγής, εξασφαλίζει την έγκαιρη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων Υλικών και την επάρκεια της Δυναμικότητας των Μηχανημάτων και των ανθρώπινων πόρων Παραγωγής, Διαχείρισης Αποθήκης Υλικών και Ανταλλακτικών, Συντήρησης και Ελέγχου Ποιότητας με αποτέλεσμα μείωση του χρόνου Παραγωγής, σημαντική αύξηση της Παραγωγικότητας και μείωση των Αποθεμάτων Α΄ υλών, Βοηθητικών Υλών και Ετοίμου Προϊόντος.
Δεδομένου του ότι το MRP II υποστηρίζει διατμηματικές διεργασίες που απαιτούν άμεση ενημέρωση στα παραπάνω τμήματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων προγραμματισμού, εκτέλεσης, παρακολούθησης, επαναπρογραμματισμού εκτέλεσης και προμηθειών υλικών και πόρων σε μια πλατφόρμα για τη διασφάλιση διαθεσιμότητας ακριβών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όπου αυτά απαιτούνται.
Σε περιβάλλοντα εκτός MRP II πολλές από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες παρακολουθούνται σε εφαρμογές νησίδες τις οποίες συντηρούν επί μέρους τμήματα του οργανισμού και οι οποίες χρησιμοποιούνται, συνήθως ασύγχρονα, για αποσπασματική επεξεργασία δεδομένων. Ως αποτέλεσμα η λήψη αποφάσεων συχνά γίνεται βάσει μη επικαιροποιημένων δεδομένων. Στο σεμινάριο τα Στελέχη θα αντιληφθούν καθαρά πώς το MRP II επιβάλλει την ευθυγράμμιση της ροής των πληροφοριών μεταξύ των προαναφερθεισών δραστηριοτήτων και θα γνωρίσουν μεθοδολογία για την επίτευξη αυτής της ευθυγράμμισης στηριγμένη σε αρχές Λιτής Διαχείρισης (Lean Management).
Οι Σύμβουλοι της Εταιρείας μας θα καλύπτουν επι 12 μήνες την υποστήριξη των Συμμετεχόντων, παρέχοντας απαντήσεις – διευκρινίσεις σε πιθανές ερωτήσεις τους.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ:
-
Κέντρα Εργασίας
-
Γραμμές Παραγωγής
Β. ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ:
-
Εξοπλισμός και Ανταλλακτικά του
-
Χειριστές
-
Τεχνικοί Συντήρησης
-
Ελεγκτές Ποιότητας
-
Υλικά Παραγωγής
-
Αναλώσιμα
Γ. ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
-
Μέθοδοι Forecasting Παραγωγής
-
Τύποι παραγωγής και εντολών Παραγωγής
-
Υλικά, Πίνακες Υλικών BOM, Φασεολόγια (Routing), Συνταγές (Recipes), Παραλλαγές Υλικών, Εναλλακτικές Διαδικασίες / Εκδόσεις Παραγωγής (Production Versions)
-
Λίστες χρήσης Υλικών (Where-used lists)
-
Άλλα πρωτογενή δεδομένα των οποίων η Διαχείριση μπορεί να εκτελείται σε εφαρμογές-νησίδες όπως καλούπια, κρίσιμα εξαρτήματα για προληπτική και προβλεπτική Συντήρηση, εξοπλισμός Ποιοτικού Ελέγχου, βαρδιολόγια χειριστών Μηχανών και συντηρητών κ.α.
Δ. ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΡΟΛΟΙ:
-
Οικονομικός Ελεγκτής (Financial Controller)
-
Υπεύθυνος Τεχνικών Αλλαγών (Change Controller)
-
Προγραμματιστής Παραγωγής (Production Planner)
Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
-
Έλεγχος διαθεσιμότητας Υλικών
-
Έλεγχος διαθεσιμότητας Μηχανών βάσει Προγράμματος Προληπτικής και Προβλεπτικής Συντήρησης
-
Έλεγχος Δυναμικότητας (Capacity Planning)
-
Πρόγραμμα Απαιτήσεων Υλικών MRP
-
Πρόγραμμα Απαιτήσεων Δυναμικότητας
-
Εξομάλυνση Δυναμικότητας
ΣΤ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:
-
Αναλώσεις Υλικών Εντολών Παραγωγής
-
Επιβεβαιώσεις εργασιών Εντολών Παραγωγής
-
Διαχείριση αποκλίσεων Παραγωγής
-
Μετρήσεις εργατικών – Δελτία Εργασίας
-
Περιοδικές εργασίες Παραγωγής
-
Μετρήσεις Παραγωγικότητας ΑΩ
-
Μετρήσεις Παραγωγικότητας ΜΩ
Ζ. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
-
Αποτύπωση Διαδικασιών με τη Μέθοδο SIPOC για τη λεπτομερή καταγραφή των ροών Δεδομένων
-
Μέτρηση και Βελτίωση Παραγωγικότητας Μηχανών
-
Εντοπισμός Bottleneck και Βελτίωση Ροής Εργασιών
-
Μείωση των απωλειών Χρόνου στο Setup - Μελέτη Χρόνων Μεθόδων
-
Στατιστικός Έλεγχος Παραγωγής
-
Παρακολούθηση της κατάστασης Παραγγελίας (ποσοστό Υλοποίησης, ημερομηνία Παράδοσης)