Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
TUV HELLAS
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Βιομηχανία & Τεχνικά

Εισηγητής

Γεώργιος Παπαδάκος

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη ή εξωτερικούς συνεργάτες επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει καθήκοντα εντός ενός πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης, καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας ή Διαχείρισης Προσωπικού.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εξοικείωση με τις διεργασίες ακτινοπροστασίας (υποχρεωτικές ή μη), σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που θέτουν τα Πρότυπα για πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης (όπως ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018), χρησιμοποιώντας τεχνικές αξιολόγησης κινδύνου που περιγράφονται στο Πρότυπο IEC 31010:2019 ή έχουν ήδη καθιερωθεί διεθνώς στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας (ICRP Publication 103, ICNIRP Guidelines).

Περιγραφή σεμιναρίου

Η αξιολόγηση κινδύνου είναι αναγκαία στο πλαίσιο του σκεπτικού με βάση τον κίνδυνο (risk-based approach). Είναι ένα στοιχείο που μετρά δεκαετίες εφαρμογής στο πεδίο της ακτινοπροστασίας και της ασφάλειας ραδιενεργών πηγών, μέσα από την αρχή ALARP (As Low As Reasonably Practicable), όπως περιγράφεται στα Basic Safety Standards, που αποτελούν τη βάση του Ελληνικού Κανονισμού Ακτινοπροστασίας (ΠΔ101/2018, ΦΕΚ 194Α’/20.11.2018), ενώ η νομοθεσία για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ΠΔ 120/2016, ΦΕΚ 203Α’/26.10.2016) δίνει έμφαση στη συγγραφή Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου για τα σημαντικά Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ) στους χώρους εργασίας.

Περιεχόμενα

  • Χρήσεις ραδιενέργειας και ακτινοβολίας, ανάλογα με το είδος της και τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
  • Οι βασικές απαιτήσεις του νέου Ελληνικού Κανονισμού Ακτινοπροστασίας (ΠΔ101/2018), και οι σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με τον παλαιό.
  • Το ΠΔ 120/2016 και οι Οδηγοί για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/35/ΕΕ,
  • Τεχνικές δοσιμετρίας προσωπικού (ICRP 103) και τα όρια για την έκθεση σε ΗΜΠ – απαραίτητες μετρήσεις.
  • Αρμοδιότητες προσωπικού σχετικά με την ακτινοπροστασία, σύμφωνα με τη νομοθεσία (επόπτης ακτινοπροστασίας, εμπειρογνώμονας ακτινοπροστασίας, εμπειρογνώμονας ιατρικής φυσικής).
  •  Οι απαιτήσεις των Προτύπων για Συστήματα Διαχείρισης που σχετίζονται με δραστηριότητες ακτινοπροστασίας & προστασίας από σημαντικά ΗΜΠ.
  • Παραδείγματα τεχνικών αξιολόγησης (IEC 31010) για ακτινικούς παράγοντες και ΗΜΠ.
  • Γίνεται ανάλυση, με τη χρήση παραδειγμάτων, των διαδικασιών που απαιτούνται εντός ενός πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης με την οπτική της κάλυψης των αναγκών για ακτινοπροστασία σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν βιομηχανικές ή νοσοκομειακές μονάδες, εργαστήρια δοκιμών, ή οποιεσδήποτε μονάδες που για κάποιο λόγο «φιλοξενούν» δραστηριότητες και υλικά που εμπλέκουν ραδιενέργεια ή/και πεδία ιοντίζουσας ή μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Πληροφορίες συμμετοχής

 Διεξάγεται στην Ελληνική γλώσσα

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.