ΤΙ ΕΙΝΑΙ HALAL & KOSHER
Οι όροι Halal & Kosher αναφέρονται στα επιτρεπόμενα προς κατανάλωση προϊόντα από τους θρησκευτικούς πληθυσμούς των Μουσουλμάνων και Εβραίων αντίστοιχα. Οι δύο αυτές θρησκείες δεν έχουν μεταξύ τους τις ίδιες διατροφικές υποχρεώσεις, και διαφέρουν σημαντικά και από τις αντίστοιχες των χριστιανών. Για τον λόγο αυτό έχουν διαμορφωθεί τα δύο αυτά θρησκευτικά πιστοποιητικά, τα οποία παρέχουν την ασφάλεια στους πιστούς αυτών των θρησκειών να καταναλώσουν τρόφιμα (και άλλα προϊόντα) που δεν περιέχουν οποιοδήποτε συστατικό που τους απαγορεύει η θρησκεία τους να καταναλώσουν.
Σε πρακτικό επίπεδο τα δύο αυτά πιστοποιητικά αποτελούν διαβατήριο για εξαγωγή των προϊόντων μας προς τις διεθνείς αγορές με σημαντικούς πληθυσμούς μουσουλμάνων και εβραίων. Σε ορισμένες χώρες του Κόλπου και της Άπω Ανατολής (πχ Ινδονησία) είναι υποχρεωτική η ύπαρξη του πιστοποιητικού, ενώ πολλοί εισαγωγείς σε Μέση Ανατολή, ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη συχνά το απαιτούν καθώς λειτουργούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διείσδυσης στην αγορά.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ VEGAN & VEGETARIAN
Παράλληλα με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και την ανάγκη των καταναλωτών για πιο προσεκτικές διατροφικές επιλογές, ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής αναδεικνύεται ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων.
Είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους ηθικής έναντι των ζώων, προστασίας του περιβάλλοντος, καταπολέμησης της φτώχειας ή απλά αναζήτησης νέων συναρπαστικών γεύσεων, όλοι και περισσότεροι άνθρωποι ενστερνίζονται την χορτοφαγική διατροφή
Ως αποτέλεσμα οι επιλογές διατροφής Vegan (μόνο "με βάση τα φυτά") και Vegetarian (vegan αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μέλι) αυξάνονται γρήγορα και η συνολική αξία της κατανάλωσης τους έχει ήδη αυξηθεί σε περισσότερα από 100 δις ευρώ, με πάνω από το 5% των τροφίμων στις μέρες μας να χαρακτηρίζονται έτσι.
Το «φυτικής-προέλευσης» trend ήρθε για να μείνει, είναι λοιπόν σημαντικό για τους ανθρώπους της βιομηχανίας να το κατανοήσουν και να το αξιοποιήσουν ως μία νέα ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
-
Δημογραφικά χαρακτηριστικά – εξέλιξη πληθυσμών
-
Εξέλιξη διεθνών αγορών halal & kosher
-
Εξέλιξη διεθνών αγορών vegan & vegetarian
-
Τι σημαίνουν halal & kosher και ποια η διαδικασία πιστοποίησης
-
Τι σημαίνουν vegan & vegetarian και ποια η διαδικασία πιστοποίησης
-
Ποια προϊόντα χρειάζονται και ποια δεν χρειάζονται πιστοποίηση
-
Περιπτώσεις κλάδων ελληνικού ενδιαφέροντος
-
Η σημασία των κατάλληλων φορέων πιστοποίησης και η διεθνής αναγνώριση
-
Ομοιότητες – διαφορές μεταξύ των 4 πιστοποιήσεων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
-
Οι θρησκείες του κόσμου – εμφάνιση και εξάπλωση
-
Οι διατροφικές απαιτήσεις των θρησκειών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ HALAL
-
Προέλευση της λέξης halal
-
Τελικά τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται;
-
Ιστορική αναδρομή πιστοποιήσεων halal
GLOBALHALALBUSINESS
-
Δημογραφική διασπορά Μουσουλμάνων
-
Η παγκόσμια ισλαμική Οικονομία σε USD$
-
Κλαδικός καταμερισμός
-
Ώριμες και Αναπτυσσόμενες Αγορές Halal
-
Οι ευκαιρίες που ανοίγονται
-
Halal και κλάδος φιλοξενίας (εστίαση – τουρισμός)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ HALAL
-
Αναπτύσσοντας τρόφιμα/καλλυντικά halal
-
Ποια τρόφιμα & καλλυντικά πιστοποιούνται – ποιες οι προϋποθέσεις
-
Το θέμα της προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας – πολιτική halal
-
Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά
-
Ισχύς και ετήσια ανανέωση
-
Η σημασία του κατάλληλου φορέα πιστοποίησης (HCB) και η διεθνής του αναγνώριση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ KOSHER
-
Προέλευση του όρου Kosher
-
Αναφορές στα ιερά βιβλία
-
Τελικά τι απαγορεύεται
-
Ιστορική αναδρομή πιστοποιήσεων Kosher
GLOBALKOSHERBUSINESS
-
Δημογραφική διασπορά Εβραίων
-
Η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων Κosher – το παράδοξο της Αμερικής
-
Ώριμες και Αναπτυσσόμενες Αγορές Kosher
-
Οι ευκαιρίες που ανοίγονται
-
Kosher και κλάδος φιλοξενίας (εστίαση – τουρισμός)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ KOSHER
-
Αναπτύσσοντας τρόφιμα kosher (meat, dairy, pareve)
-
Ποια τρόφιμα πιστοποιούνται – ποιες οι προϋποθέσεις
-
Passover, Pat Yisrael, Bishul Yisrael, Chalav Yisrael – τι σημαίνουν όλα αυτά;
-
Το θέμα της προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας –
-
Ειδικές απαιτήσεις σε ορισμένους κλάδους (ελιές, τυροκόμιση, οινοποίηση, έτοιμα φαγητά)
-
Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά
-
Ισχύς και ετήσια ανανέωση
-
Η σημασία του κατάλληλης Ραβινίας και η διεθνής της αποδοχή
-
Πιστοποίηση kosher για Αμερική και Ισραήλ
-
Ομοιότητες και διαφορές halal / kosher
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ
-
Ιστορική Αναδρομή Χορτογαφίας
-
Δημογραφική εξέλιξη των χορτοφάγων & κύριες υποκατηγορίες
-
Προέλευση του σήματος- European Vegetarian Union
-
Ορισμοί vegan & vegetarian
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ
-
Η εξέλιξη της αγοράς των χορτοφαγικών προϊόντων
-
Καταμερισμός ανά κατηγορία τροφίμων
-
Νομοθετήματα που επηρεάζουν την αγορά – Oι Τροπολογίες 165 & 171
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ VEGAN/VEGETARIAN
-
Κριτήρια παροχής σήματος Vegan ή vegetarian
-
Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά
-
Η επιθεώρηση στον χώρο παραγωγής και διαχείριση δυνητικής επιμόλυνσης
-
Ειδικές κατηγορίες και δυνατότητες σηματοδότησης
-
Vegan & Vegetarian - ομοιότητες και διαφορές με halal
-
Vegan & Vegetarian - ομοιότητες και διαφορές με kosher