Η φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων έχει γίνει συνώνυμη του ‘storytelling’, της περιγραφής δηλαδή ενός χώρου ή ενός αντικειμένου, μέσα από μια σύντομη ιστορία. Εκτός από τη σύνθεση και την εστίαση που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φωτογράφιση χώρων, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η δημιουργία μιας ιστορίας μέσα από ένα σύγχρονο σκηνικό, μέσα από την επιλογή των προπς (σκηνογραφικά αντικείμενα), τις αντιθέσεις σχημάτων, υφών και υλικών.
Η φωτογράφιση ως διήγηση μιας σύντομης ιστορίας επηρεάζεται από τα μηνύματα, τις τάσεις, την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης της κάθε εποχής. Η σωστή επιλογή σχημάτων, γραμμών, μοτίβων και χρωμάτων αλλά και βοηθητικών στοιχείων (όπως τα λουλούδια, τα φυτά, τα φαγητά, τα ποτά, τα βιβλία και τα περιοδικά, τα καθημερινά αντικείμενα) μπορεί συνειρμικά να μας ταξιδέψει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Μπορεί επίσης να μας μεταφέρει σε ένα συγκεκριμένο lifestyle, στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής ενός συγκεκριμένου πολιτισμού με τα δικά του χαρακτηριστικά. Στη διαδικτυακή εποχή που ζούμε των παγκόσμιων νομάδων (global nomads) η θεματολογία που αφορά το styling φωτογράφισης μπορεί να πάρει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα, ή αντιθέτως έναν πολύ πιο έντονα τοπικό χαρακτήρα. Παράλληλα όμως το τοπικό φαίνεται να συνδέεται με τις σύγχρονες αξίες της κάθε εποχής και να μην ακολουθεί τυφλά σχήματα και σύμβολα του στερεότυπου, θέλοντας να μεταφέρει τον θεατή στην ιστορία της φωτογράφισης.
Το σεμινάριο βασίζεται σε θεωρία αλλά και σε μια σειρά από ασκήσεις πάνω σε μεθοδολογίες σύνθεσης αντικειμένων, υλικών, υφών και μοτίβων. Βλέπουμε και αναλύουμε το έργο σημαντικών interior stylists αλλά και φωτογράφων που έχουν αναδείξει τη σημασία του storytelling μέσα από τη φωτογράφιση. Στο τέλος πραγματοποιείται μια τελική άσκηση μέσα από θεματολογία που επιλέγει ο μαθητής όπου παρουσιάζει την πρόταση styling για μια φωτογράφιση. Στα ενδιάμεσα μαθήματα ο μαθητής πειραματίζεται με τη σύνθεση και τις αντιθέσεις σχημάτων και χρωμάτων, αλλά και με την επιλογή διαφορετικών υφών και αντικειμένων που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα συγκεκριμένων στιγμών. Επίσης πειραματίζεται με το στήσιμο αντικειμένων σε διαφορετικές λήψεις (μετωπικά, bird’s eye, προοπτικά) αλλά και με συνθέσεις που άλλες φορές έχουν έναν μινιμαλιστικό και άλλες φορές μαξιμαλιστικό χαρακτήρα. Το σεμινάριο δεν αναλύεται μέσα από τα τεχνικά θέματα φωτογράφισης, αλλά μέσα από τα τεχνικά θέματα σύνθεσης και styling. Γίνεται όμως αναφορά στους διαφορετικούς φακούς και στις δυνατότητες που αυτοί προσφέρουν, όπως και στις διαφορετικές ρυθμίσεις μηχανών και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μέσα από υπολογιστή.
LIVE ONLINE ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται μέσα από εξ αποστάσεως (online και σε ζωντανό χρόνο) παρακολούθηση, μέσω της πλατφόρμας zoom. Ο μαθητής πρέπει να διαθέτει τρόπο σύνδεσης (κατά προτίμηση υπολογιστή) με κάμερα και μικρόφωνο. Τα μαθήματα γίνονται σε ζωντανό χρόνο και η παρουσία του κάθε μαθητή είναι υποχρεωτική, στη μεγαλύτερη διάρκεια με την κάμερα ανοιχτή.
Τα σεμινάρια είναι επαγγελματικού χαρακτήρα και δεν αποτελούν μορφή σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Στην περίπτωση παρακολούθησης από επαγγελματίες (ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες), θεωρούνται ενδο-επιχειρησιακού χαρακτήρα (από εισηγητή των προγραμμάτων που ανήκει στο Μητρώο εκπαιδευτών επαγγελματικής εκπαίδευσης), με εξειδίκευση στον τομέα της Διακόσμησης), ενώ στην περίπτωση παρακολούθησης από ιδιώτες, θεωρούνται συμβουλευτικού/ψυχαγωγικού χαρακτήρα.