Πώς να διαχειριστείτε τους 5 βασικούς λόγους και “πυροδότες” της κόπωσης συμπόνοιας μέσα από συγκεκριμένη και λεπτομερή ομαδική εποπτεία και εκπαίδευση με τον Michael Soth
Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί και βαθείς λόγοι για τους οποίους η άσκηση της θεραπείας μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τον επαγγελματία και την ψυχοσωματική του υγεία. Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να εργαστούν με έναν τρόπο που να μπορεί να αγγίξει βαθιά τον πόνο των θεραπευόμενων. Παρόλα αυτά, για να επιτευχθεί αυτό, οι θεραπευτές χρειάζεται να ανοίξουν διάπλατα την πύλη της ενσυναίσθησης. Αυτή η πύλη δεν έχει μόνο μία κατεύθυνση -μέσα από αυτήν περνούν οι αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Με το να σχετίζεται σε βάθος με τους θεραπευόμενους, ο θεραπευτής εισχωρεί στον εσωτερικό τους κόσμο και απορροφά τις συγκρούσεις, το τραύμα και τον συναισθηματικό τους πόνο.
Μια απλή φράση που ο Michael Soth χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια στις εκπαιδεύσεις του είναι: “η σύγκρουση του θεραπευόμενου γίνεται η σύγκρουση του θεραπευτή” (ή με πιο ψυχαναλυτικούς όρους, φέρνοντας μια ολιστική ψυχοσωματική κατανόηση στην αντιμεταβίβαση, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην άρρητη σχεσιακή γνώση και στην προ-στοχαστική διυποκειμενικότητα).
Η κόπωση συμπόνιας, ο δευτερογενής τραυματισμός, το burnout του θεραπευτή και οι τρόποι πέψης και επεξεργασίας του ψυχοσωματικού φορτίου το οποίο είναι αναγκαστικά μέρος του επαγγέλματός μας, ήταν η θεματική ενός προηγούμενου σεμιναρίου και μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια.
Ο Michael Soth φέρνει μια σωματική-σχεσιακή προσέγγιση σε αυτά τα θέματα τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στις θεραπείες μέσω του λόγου, αλλά δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά ή να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά μέσα από ένα υπόδειγμα όπου ο νους υπερέχει του σώματος. Πατώντας πάνω στις ιδέες του προηγούμενου σεμιναρίου και επεξηγώντας τες ξανά για τους καινούργιους συμμετέχοντες, τώρα θα τις εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη δική σας συγκεκριμένη επαγγελματική άσκηση και στον δικό σας τρόπο εργασίας.
Προς προηγούμενους συμμετέχοντες
Αυτό το σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνετε και να πειραματιστείτε με την κατάνοησή σας καθώς θα εφαρμόζετε αυτά που έχετε μάθει στη δική σας επαγγελματική άσκηση όπως και συμμετέχοντας ενεργά στις εποπτείες της υπόλοιπης ομάδας. Οι συμμετέχοντες από το προηγούμενο σεμινάριο ή όσοι γνωρίζουν σε κάποιον βαθμό αυτήν τη θεωρία και έννοιες, προσκαλούνται να πάρουν τον ρόλο του παρατηρητή και επόπτη σε σχέση με τα καινούργια μέλη που συμμετέχουν για πρώτη φορά. Δίνοντας την πρόκληση στον εαυτό σας να μεταφέρετε τη γνώση σας στους άλλους, θα εμπεδώσετε τη θεωρία εφαρμόζοντάς την στην πράξη και έτσι θα εμβαθύνετε ακόμα περισσότερο.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο θα επεξεργαστούμε δύο θεματικές:
1.Εξαιτίας της παραδοσιακής έμφασης των “θεραπειών μέσω του λόγου” στη λεκτική αλληλεπίδραση, κυριαρχεί στον χώρο μας ένας βαθμός αφέλειας και έλλειψη επίγνωσης γύρω από τις μη-λεκτικές και προ-αντανακλαστικές διεργασίες, μέσω των οποίων ο δευτερογενής τραυματισμός πετάει κάτω από το ραντάρ της συνειδητής μας προσοχής και απορροφάται απ’ τον θεραπευτή και ειδικότερα απ’ το σώμα του. Δεν έχει και πολύ νόημα να αναπτύξουμε τεχνικές για την κατανόηση και την επεξεργασία του δευτερογενούς τραυματισμού αν παραμένουμε σε άγνοια για το πώς εισχωρεί μέσα μας απ’ την αρχή (γιατί έτσι θα συνεχίσει να εισχωρεί όλο και περισσότερο).
2.Ενώ μπορεί να έχουμε αντιληφθεί ότι το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή θα έπρεπε να συνοδεύεται από “προειδοποίηση υγείας”, χρειάζεται να αποκτήσουμε μια βαθιά επίγνωση πώς αυτό μεταφράζεται, όχι μόνο θεωρητικά σαν μια ιδέα, αλλά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες ξεχωριστά για κάθε μία θεραπευτική μας σχέση. Μόλις συνειδητοποιήσουμε πόσο κυρίαρχες και πανταχού παρούσες είναι οι υποσυνείδητες δυναμικές μέσω των οποίων “η σύγκρουση του θεραπευόμενου γίνεται η σύγκρουση του θεραπευτή” (αυτή είναι μία από τις αρχές που διδάσκει ο Michael Soth και θα αναλυθεί στο σεμινάριο), μπορούμε τότε να αναζητήσουμε βοηθητικές θεωρίες, εργαλεία και τεχνικές για να τις αντιμετωπίσουμε, τόσο εντός των συνεδριών όσο και έπειτα.
Στο σύνολο των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, ποιοι είναι οι παράγοντες που εντατικοποιούν την έκθεση του θεραπευτή στο δευτερογενές τραύμα και ποιοι οι παράγοντες που προετοιμάζουν τους θεραπευτές και τους κάνουν πιο ανθεκτικούς;
Ο Michael Soth διερευνά τις ψυχοσωματικές δυναμικές της θεραπευτικής σχέσης για πολλά χρόνια και το 2015 του ζητήθηκε από τη BACP (Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας) να γράψει μια σειρά από άρθρα πάνω στη “Βιωσιμότητα της Θεραπευτικής Πρακτικής”. Αυτά τα κείμενα θα είναι διαθέσιμα στους συμμετέχοντες (στα αγγλικά).
Δείτε τον Michael Soth σε μια διαδικτυακή ομιλία με ελεύθερη είσοδο και θέμα: "Ξεπερνώντας τους Περιορισμούς των Ψυχολογικών Θεραπειών" την Πέμπτη 2 Μαρτίου, 20.30.