Αυτά αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που διαπραγματεύεται το σεμινάριο καθώς εστιάζει στην κατανόηση της θεραπευτικής εργασίας με γονείς και βρέφη.
Η γέννηση ενός βρέφους και τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του, μας φέρνουν σε επαφή με την ελπίδα, την αγάπη και την δύναμη της προστασίας, ασφάλειας και ομορφιάς μέσα στη σχέση. Ωστόσο είναι και μια περίοδος ευαλωτότητας, αναταραχής ακόμα και ψυχικής κατάρρευσης.
Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στο θεραπευτικό έργο με γονείς και βρέφη. Έχει σκοπό να αναπτύξει το ενδιαφέρον των μελών για το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις στα πρώτα στάδια της ζωής και για το πως κατανοούμε την ψυχική υγεία των βρεφών μέσα από τη συσχέτιση με τους γονείς τους.
Μέσα από τη ψυχαναλυτική θεωρία που θα παρουσιαστεί, την ανάλυση της τεχνικής και τα κλινικά παραδείγματα ελπίζουμε ότι οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους και την κατανόησή τους για το κλινικό έργο με τα βρέφη και τους φροντιστές τους.
Στόχος είναι να έρθουν οι επαγγελματίες του χώρου σε επαφή με ψυχαναλυτικά μοντέλα ψυχοθεραπείας γονέα – βρέφους και να αναπτύξουν μια πιο εις βάθους κατανόηση της συναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών κάτω των πέντε ετών, καθώς και των δυναμικών στις σχέσεις με τους γονείς. Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η κλινική εργασία με αυτές τις ηλικίες, καθώς και τις δυσκολίες που είναι αναφθαίρετο κομμάτι αυτής της δουλειάς.