Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ο ρόλος του μέντορα στην προσχολική αγωγή

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Εξ Αποστάσεως
E-Learning
07/10/2024
25 ώρες

Εισηγητής

Υπεύθυνος Προγράμματος
Ελένη Κατσιάδα

Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

Η Ελένη Κατσιάδα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Tμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι απόφοιτος του ίδιου τμήματος του ΤΕΙ Αθήνας (πρώην ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας). Μετά τη λήψη του πτυχίου της πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής στο Sheffield Hallam University του Ηνωμένου Βασιλείου έχοντας λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Εργάστηκε για περίπου 17 χρόνια στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» ασκώντας καθήκοντα παιδαγωγού πρώιμης παιδικής ηλικίας μέχρι την εκλογή της το 2020 στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πα.Δ.Α. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αγωγή βρεφών και μικρών παιδιών (ηλικίας 0-3 ετών), στις αλληλεπιδράσεις παιδιών κάτω των τριών ετών με ενήλικες, συνομήλικους και το φυσικό περιβάλλον του βρεφονηπιακού τους σταθμού, καθώς και στην επενέργεια παιδιών κάτω των 3 ετών. Έχει συμμετοχές σε πανελλήνια και διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε πρακτικά συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ & ΤΕΙ) και κυρίως σε:

  • Παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας (τ. βρεφονηπιοκόμους ΤΕΙ) και νηπιαγωγούς που στελεχώνουν δομές αγωγής και φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης.
  • Παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας (ΠΕ 87.09) που στελεχώνουν την Β/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Συμβούλους Εκπαίδευσης στην προσχολική αγωγή.
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων (παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας, νηπιαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικής εργασίας, κ.α.) που στελεχώνουν δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • Εργαζόμενους σε δομές αγωγής και φροντίδας, παροχής κοινωνικής φροντίδας, μη κυβερνητικές οργανώσεις για οικογένειες με μικρά παιδιά, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδότοπους, κατασκηνώσεις, κ.α.
  • Αυτοαπασχολούμενους στην αγωγή και φροντίδα βρεφών και νηπίων.
  • Απόφοιτους τμημάτων αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία.
  • Απόφοιτους τμημάτων προσχολικής εκπαίδευσης (τμήματα νηπιαγωγών).

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα διδαχθούν τεχνικές πλαισίωσης του παιδαγωγικού έργου και αντιμετώπισης προκλήσεων με στόχο να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται για να είναι αποτελεσματικότεροι στην εργασία τους αλλά και στις αλληλεπιδράσεις τους με παιδιά, γονείς, προϊστάμενους και υφιστάμενους. Γενικότερα το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την υποστήριξη, τη συμβουλευτική και την καθοδήγηση παιδαγωγών έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οι ίδια αλλά και, αν χρειαστεί, να μπορούν να οργανώσουν, να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν άτομα και ομάδες που έχουν υπο την εποπτεία τους/διεύθυνσή τους.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των επαγγελμάτων που αφορούν την ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων των παιδαγωγών που εργάζονται σε πλαίσια προσχολικής αγωγής με σκοπό να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος το οποίο πλέον απαιτεί όχι μόνο τη διαχείριση των παιδιών και την οργάνωση του παιδαγωγικού έργου αλλά και τη συμμετοχή των παιδαγωγών σε διεπιστημονικές ομάδες, σε συναντήσεις γονέων, σε συναντήσεις με παιδαγωγικές ομάδες κτλ. Ως εκ τούτου, οι εμπλεκόμενοι με την αγωγή, την φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας (παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας, νηπιαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.α.) και εν δυνάμει συμμετέχοντες του προγράμματος είναι απαραίτητο να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται τόσο στις απαιτήσεις της τάξης τους όσο και των ατόμων που έχουν υπό την εποπτεία τους.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται ομάδες ενηλίκων: να τους πλαισιώνουν, να τους κατευθύνουν και να τους υποστηρίζουν. Για το λόγο αυτό απαιτείται να κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να αναγνωρίζουν, να ακούνε, να θέτουν στόχους και να επικοινωνούν κατάλληλα και αποτελεσματικά με τα άτομα που έχουν υπό την εποπτεία τους προκειμένου να επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτουν από κοινού.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας και νηπιαγωγούς, που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, παιδότοπους, κατασκηνώσεις και άλλες δομές που φιλοξενούν παιδιά προσχολικής ηλικίας, και κυρίως σε άτομα που έχουν ή πρόκειται στο μέλλον να έχουν υπό την εποπτεία τους άλλα άτομα (διευθυντές, προϊσταμένους κτλ), να κατανοήσουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τους υφιστάμενούς τους προκειμένου να κατακτήσουν τους παιδαγωγικούς τους στόχους και τους στόχους της δομής στην οποία εργάζονται. Τέλος, απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μεντορεία σε δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διοικητικό προσωπικό κτλ).

Διδακτικές Ενότητες

  1. Αποσαφηνίζοντας το ρόλο και τις αρμοδιότητες του μέντορα στην προσχολική αγωγή
  2. Στρατηγικές οργάνωσης, υποστήριξης και παιδαγωγικής πλαισίωσης και καθοδήγησης ατόμων και ομάδων σε δομές προσχολικής αγωγής

Πληροφορίες συμμετοχής

  • Διάρκεια: 25 ΩΡΕΣ

Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση 3 ώρες
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση 22 ώρες

  • 3 ECTS
  • Πρόγραμμα που οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Κόστος
120 €

Ισχύει εκπτωτική πολιτική ως εξής:

  • Υπάλληλοι και προσωπικό Πανεπιστημίων: 110€
  • Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής: 90€
  • Απόφοιτοι Τμημάτων Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (συμπεριλαμβανομένου πρώην ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας & ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής): 80€
  • Μονογονέας, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ & Άνεργοι από 6 μήνες και πάνω: 80€
  • Άτομα που έχουν ξανασυμμετάσχει σε πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΔΑ:70€
  • Ειδική εκπτωτική πολιτική για ομαδικές εγγραφές, μέλη φορέων και συλλόγων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ: Ανά περίπτωση

Κόστος Συμμετοχής

Βλ. πληροφορίες συμμετοχής

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.