Στη σημερινή εποχή των ραγδαίων εξελίξεων, οι απαιτήσεις που υπάρχουν από εμάς, τόσο στην εργασία μας όσο και στην προσωπική μας ζωή είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά στην ιστορία: πιο στενά χρονικά όρια, περισσότερη δουλειά, συχνές και σημαντικές αλλαγές, τεράστιος όγκος πληροφόρησης, νέες τεχνολογίες και άλλα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη η παρατηρούμενη αύξηση στην πίεση και ένταση (stress) που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, τόσο στο εργασιακό όσο και στο προσωπικό του περιβάλλον (American Psychiatric Association 2024, World Health Organization 2024).
Οι συνέπειες; Μειωμένη απόδοση, επιβάρυνση της υγείας μας (ψυχικής και σωματικής), αυξημένα έξοδα και άλλα, ειδικά στην περίπτωση του χρόνιου stress (APA, NIH, Mayo Clinic, WHO).
Για αυτό, η ικανότητα διαχείρισης του στρες είναι καθοριστική για τη διατήρηση τόσο της προσωπικής ευημερίας όσο και της επαγγελματικής αποδοτικότητας. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρειάζονται για να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και να μειώνουν το στρες στην καθημερινή τους ζωή. Μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικής γνώσης, βιωματικών ασκήσεων και πρακτικών εργαλείων, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη φύση του στρες, την επίδρασή του στην απόδοση και τις αποτελεσματικές στρατηγικές για τη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Ολοκληρώνοντας το Σεμινάριο αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν κατανοήσει τους μηχανισμούς του στρες και θα έχουν αποκτήσει πρακτικές στρατηγικές και χρήσιμα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείρισή του.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων:
-
Ορισμός και τύποι στρες
-
Αναγνώριση και ανάλυση παραγόντων που προκαλούν στρες
-
Τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως ασκήσεις αναπνοών και η ενσυνειδητότητα (mindfulness)
-
Χρήση μεθόδων διαχείρισης χρόνου για την ελαχιστοποίηση του στρες, (καθορισμός προτεραιοτήτων, οι χρονοκλέφτες, πώς θέτουμε όρια)
-
Ανάπτυξη προσωπικού σχεδίου διαχείρισης στρες
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις, συζητήσεις, αναπαραστάσεις ρόλων (role play) και ανάλυση περιπτώσεων (case study) με σκοπό την εμπέδωση των τεχνικών διαχείρισης του στρες.
Ενότητες
-
Ορισμός και κατηγορίες στρες
-
Αναγνώριση και ανάλυση παραγόντων που προκαλούν στρες
-
Τεχνικές ανακούφισης από το στρες: ασκήσεις αναπνοών, mindfulness και άλλες πρακτικές
-
Διαχείριση χρόνου και η μέθοδος Eisenhower για προτεραιοποίηση – Εργαλεία και Πρακτικές
-
Η αυτοσυνομιλία, ο τρόπος σκέψης (το mindset) και η επιδραστική επικοινωνία: τα πιο δυνατά μας “όπλα” κατά του stress
-
Δημιουργία προσωπικού σχεδίου διαχείρισης στρες
-
Εφαρμογή των τεχνικών στο εργασιακό περιβάλλον μέσω βιωματικών ασκήσεων, αναπαράστασης ρόλων (role plays) και μελέτης περιπτώσεων (case study)