2ο Ετήσιο Συνέδριο του Κολλεγίου René Descartes - CNAM Paris
«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας & της Δημόσιας Διοίκησης: Μία Πρόκληση για τη Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Κολλεγίου René Descartes σε συνεργασία με το Conservatoire national des arts et métiers (CNAM Paris), με τίτλο: «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας & της Δημόσιας Διοίκησης: Μια Πρόκληση για τη Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάλυση του αντίκτυπου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στους τομείς της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης, των προκλήσεων και των ευκαιριών που αναδύονται από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, καθώς και των βέλτιστων πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το συνέδριο συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Σαμολαδά, η οποία επεσήμανε τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας στην εκπαίδευση και την ψηφιακή καινοτομία. Στους εναρκτήριους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου René Descartes, Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας θεσμών και κοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο, και στον ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση πολιτών με κριτική σκέψη και ευθύνη. Κλείνοντας, ευχαρίστησε το γαλλικό Πανεπιστήμιο Cnam και όλους τους συμμετέχοντες.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κος Κωνσταντίνος Βλάσης, αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως στρατηγικής σημασίας επιλογή και στη σημασία της δια βίου μάθησης, ώστε οι πολίτες να στέκονται κριτικά, ηθικά και δημιουργικά μέσα σε ένα μεταβλητό σύστημα. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κος Βλάσης αναφέρθηκε στο έργο του Κολλεγίου René Descartes, το οποίο όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ενισχύει το κύρος και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Δρ. Κυριάκο Κενεβέζο.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, κος Matthieu Abgrall, μίλησε για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας, τη συμμετοχική πρόοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, τη στρατηγική σχέση Γαλλίας – Ελλάδας στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και την επιτακτική ανάγκη καινοτομίας στην Εκπαίδευση, την Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση.
Η Σύμβουλος Καινοτομίας και Επικοινωνίας, Smart Attica EDIH, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, κα Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου μετέφερε χαιρετισμό του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κου Κυριάκου Τολιά και αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως κεντρική επιλογή της δημόσιας διοίκησης, στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, στο Data Center της ΗΔΙΚΑ και στις δράσεις του ΕΚΤ, που συμβάλλουν στην προώθηση της καινοτομίας στον χώρο της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον καθηγητή Philippe Durance, Διευθυντή του Τμήματος Καινοτομίας του CNAM Paris, ο οποίος ανέλυσε την έννοια της προοπτικής ανάλυσης (strategic foresight), ως στρατηγικής για τη λήψη αποφάσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κος Durance αναφέρθηκε στη μεθοδολογία και τον σκοπό των επιθυμητών αλλαγών, ο οποίος έγκειται στον φωτισμό των αποφάσεων. Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Madina Rival, παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη της δημόσιας διοίκησης, παραδείγματα καινοτόμων πρακτικών από τη Γαλλία, ενώ τόνισε τα μελανά σημεία του μοντέλου New Public Management, όπως η έλλειψη κινήτρων και η τυποποιημένη χρηματοοικονομική προσέγγιση.
Ακολούθησε η πρώτη στρογγυλή τράπεζα, με συντονίστρια τη Συνήγορο του Καταναλωτή, κα Άννα Στρατινάκη και θέμα: “Η Ψηφιοποίηση του Κράτους: Ανάγκη για Μια Σύγχρονη και Συνεχιζόμενη Κατάρτιση”.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κος Αθανάσιος Μπαρλέμπας, o Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κος Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ο Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της CISCO Ελλάς κος Νικόλαος Λαμπρογεώργος, ο Επίκουρος Καθηγητής (HDR) και Συνυπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ανθρώπινοι Πόροι και Ψηφιακός Μετασχηματισμός” του CNAM Paris κος Antoine Pennaforte, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και Διδάσκουσα στο Κολλέγιο René Descartes Δρ Αγγελική Μπουρμπούλη, και ο Πρόεδρος του Κολλεγίου René Descartes Δρ Κυριάκος Κενεβέζος.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών επικεντρώθηκαν στην πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημόσια Διοίκηση κατά την ψηφιακή της μετάβαση. Ο κος Μπαρλέμπας αναφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων, στην Αξιολόγηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, στη βάση δεδομένων «Μίτος», στη ψηφιακή κάρτα εργασίας και στην κατάργηση των δικαιολογητικών στοιχείων των πολιτών. Ο κος Αγραπιδάς τόνισε την προστασία των εργαζομένων μέσω της κάρτας εργασίας, την υφιστάμενη δυσκολία εισαγωγής μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα, την καινοτόμο δράση ‘Rebrain Greece’ και την ύπαρξη κατάλληλου οικοσυστήματος με open mind ανθρώπινο δυναμικό για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας. Ο κος Λαμπρογεώργος στράφηκε προς τις ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα soft skills, την τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνικές δεξιότητες και την συμβολή της δια βίου μάθησης. Ο Δρ Κενεβέζος στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού έκανε αναφορά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Κολλεγίου René Descartes «Καινοτομία & Δημόσια Διοίκηση», στην τοποθέτηση του ανθρώπινου παράγοντα στο επίκεντρο της τεχνολογίας και στην προοπτική συνεργασίας του Κολλεγίου με την Cisco Ελλάς. Ο κος Pennaforte επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της κριτικής σκέψης σε δράσεις που περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές, τον ρόλο του HR στο Μετασχηματισμό και την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για αποτελεσματικές αλλαγές συμπεριφοράς. Η Δρ Μπουρμπούλη γνωστοποίησε τον ρόλο του ΕΚΔΔΑ στην επιμόρφωση των Δημοσίων Υπαλλήλων, παρουσίασε το νέο νόμο αξιολόγησης αυτών με το ενιαίο πλαίσιο εννέα δεξιοτήτων και τόνισε την έννοια της διαλειτουργικότητα ως βασικό χαρακτηριστικό της Δημόσιας Διοίκησης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: “Η Ψηφιακή Αναβάθμιση της Υγείας: Προκλήσεις και Οφέλη για τον Πολίτη” την οποία χαιρέτησε, η Γενική Γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας. Η κα Λίλιαν Βιλδιρίδη παρουσίασε τις βασικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ, τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, την αναβάθμιση των Γραφείων Ασθενών και τα νέα ψηφιακά εργαλεία. Επισήμανε τη σημασία της συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και παρουσίασε το μοντέλο κατ’ οίκον φροντίδας (ΝΟΣΠΙ).
Η στρογγυλή τράπεζα συντονίστηκε από τη Δημοσιογράφο Υγεία της Ναυτεμπορικής κα Ανθή Αγγελοπούλου, και συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) κος Ελευθέριος Θηραίος, o Διευθύνων Σύμβουλος του KETEKNY Δρ Χαράλαμπος Πλατής, o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής κος Αντώνης Βουκλαρής, η Επίκουρη Καθηγήτρια και Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Δίκαιο και Διοίκηση της Υγείας “ του CNAM Paris κα Laurence Hartmann, ο Ειδικός στη Διοίκηση Νοσοκομειακών Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας και Διδάσκων στο Κολλέγιο René Descartes Δρ Απόστολος Λέτσιος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας κα Βανέσα Δεληχρήστου, και ο Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama Ασφαλιστικής κος Κωνσταντίνος Πάντος.
Οι ομιλίες σε αυτό το πάνελ εστίασαν στον ρόλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις που εφαρμόζονται ήδη από κορυφαίους οργανισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, ο κος Θηραίος παρουσίασε τον ρόλο που διαδραματίζει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ασφαλείας, επάρκειας και καθολικότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας εκ μέρους του ΟΔΙΠΥ και την συμβολή του στο έργο «Σύμφωνο Συνεργασίας για τη μετάφραση και προσαρμογή της πύλης ORPHANET στην ελληνική γλώσσα». Ο Δρ Πλατής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας θα φθάσει στον ασθενή, ενώ αναφέρθηκε στην ψηφιακή βάση των DRGs και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των νοσοκομειακών μονάδων και του ιατρικού προσωπικού στις απαιτήσεις των DRG. Ο κος Βουκλαρής αναφέρθηκε στη μετάβαση της Ιδιωτικής Υγείας της Ελλάδας στα DRGs την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη επανάσταση γύρω από την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων, τη συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας με περιορισμό το εξαιρετικά μεγάλο κόστος εφαρμογής, καθώς και την αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης στον οικονομικό τομέα. Η κα Hartmann παρέθεσε το γαλλικό σύστημα υγείας , την ψηφιακή υγεία στην Ελλάδα η οποία υπερτερεί έναντι της Γαλλίας βάσει στατιστικών στοιχείων, αλλά και την αποτελεσματική αξιολόγηση στον χώρο της υγείας με την ύπαρξη 200 καινοτομιών υπό δοκιμασία. Η κα Δεληχρήστου προσέγγισε το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και των αναλύσεων δεδομένων ως μέσο για την καλύτερη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ασθενών, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της Υγείας και επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της ανθρώπινης διάστασης της φροντίδας, της ποιότητας και της ασφάλειας, που διέπουν την ουσία της ιατρικής πράξης. Ο Δρ Λέτσιος έκανε λόγο για τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομειακών μονάδων σχολιάζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού αυτών, για τα Δεδομένα Υγείας, αλλά και τις διαδικασίες διοικητικής λειτουργίας των νοσοκομείων, το κλινικό έργο και τη διαχείριση των ασθενών. Ο κος Λέτσιος κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρότζεκτ που υλοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AbbVie στις διαδικασίες των προμηθειών. Τέλος, ο κος Πάντος επεσήμανε την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ασφάλισης, χαρακτήρισε ζημιογόνο τον κλάδο της υγείας στον ασφαλιστικό χώρο και τόνισε την αναγκαιότητα εισαγωγής των DRGs.
Συμπεράσματα:
Η πορεία του ελληνικού Δημοσίου προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό σηματοδοτεί μια νέα εποχή με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη γνώση και την καινοτομία. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων και το «ψηφιακό άλμα» αποτελούν θεμέλια για έναν σύγχρονο, οικονομικά αποδοτικό και ανθρώπινα προσανατολισμένο δημόσιο τομέα. Καινοτομίες όπως η αξιολόγηση των υπηρεσιών από τον πολίτη και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναδεικνύουν τη νέα φιλοσοφία διαφάνειας και συμμετοχικότητας. Στον τομέα της Υγείας, έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό με βήματα στην πρόληψη, στις εξετάσεις και στην καταγραφή ιατρικών δεδομένων, ενώ η επικείμενη εφαρμογή του «βραχιολιού του ασθενή» στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας και της ταυτοποίησης. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη. Για την επιτυχία του απαιτείται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνεχής εκπαίδευση, επένδυση στις υποδομές και – πάνω απ’ όλα – αλλαγή κουλτούρας, κριτική σκέψη και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΕΝΕ ΝΤΕΚΑΡΤ
Σε συνεργασία με το Conservatoire National des Arts et Metiers
Σινά 31, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, 10680 Αθήνα
Τηλ: 210 36 44 422
Email: info@cnam.gr
Website: www.cnam.gr