Εισηγητής
Τερψιχόρη Σαββαΐδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εκπαιδευμένη στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR Η Τερψιχόρη Σαββαΐδου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκπαιδευτεί στην Ψυχοθεραπεία Gestalt, καθώς και στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο του EMDR και το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP). Εργάστηκε στη ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Γιαννιτσών και από το 2010 διατηρεί γραφείο ψυχολόγου στην πόλη των Γιαννιτσών έχοντας συνεργαστεί με φορείς, όπως οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Έδεσσας και Γιαννιτσών ως συντονίστρια ομάδων αυτοβοήθειας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, οι Σχολές Γονέων και ιδιωτικά ΚΕΚ ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εργάζεται ιδιωτικά σε Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε γονείς, ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη χώρα μας, καταδεικνύουν τη δυσκολία των ενηλίκων να διαχειριστούν το θέμα των απωλειών, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.
Σκοπός
Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να μιλάμε ανοιχτά για τις απώλειες στα παιδιά μας και θα δούμε πως μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα παιδί για ένα θάνατο, ένα διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια, διδάσκοντάς τους τρόπους να διαχειρίζονται το πένθος και τα έντονα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτό.
Περιγραφή σεμιναρίου
«Μα δεν είναι μικρό ακόμα;», «Δεν αντέχω να το βλέπω να πονάει…», «Ας το αφήσω λίγο ακόμα, η ζωή θα φέρει τόσα μπροστά του όσο μεγαλώνει…» Συχνά οι ενήλικες πιστεύουν ότι τα παιδιά «δεν καταλαβαίνουν» την απώλεια και το θάνατο, γι΄ αυτό και αποφεύγουν να τα ενημερώσουν για τέτοια γεγονότα. Η θλίψη και ο πόνος είναι κακά συναισθήματα για τους περισσότερους γονείς που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να «κρύψουν» γεγονότα ή να τα παρουσιάσουν ανώδυνα στα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει (και διαιωνίζει) το θέμα ταμπού: το θάνατο. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στη ζωή προκαλούν μια δίνη συναισθημάτων που τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν και να διαχειριστούν και πως όταν ένα παιδί δεν έχει την κατάλληλη στήριξη το πένθος βιώνεται τραυματικά, παραμένει ανεπίλυτο και ταλανίζει την ενήλικη ζωή του με πολλούς τρόπους.
Πληροφορίες συμμετοχής
Κόστος Συμμετοχής
40 ευρώ (35 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος