Η Ιαπωνική κουζίνα αποτελεί βασικό στοιχείο της Ιαπωνικής κουλτούρας, εκφράζοντας τα στοιχεία του γοητευτικού πολιτισμού της Ασίας. Το sushi, ως κύριος εκπρόσωπός της, κατέχει τον τίτλο του πλέον δημοφιλούς πιάτου της σε διεθνές επίπεδο. Η ιστορία του ξεκινάει ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ, όταν αρχίζει η διάδοσή του στην νοτιοανατολική Ασία και φθάνει ως την Ιαπωνία. Η ονομασία του σημαίνει «με ξινή γεύση» και σχετίζεται άμεσα με τον αρχικό τρόπο παρασκευής του. Στη σημερινή του μορφή το σύστησε στο ευρύ κοινό ο Χανάγια Χοκέι το 1820, ο οποίος συνδύασε τα ωμά θαλασσινά με το ρύζι που έχει εμποτιστεί σε ξύδι, ως μια πρόταση εύκολου και γρήγορου στην παρασκευή φαγητού. Οι μικροί πάγκοι πώλησής του δεν άργησαν να μεταλλαχθούν στα γνωστά σε όλους sushi bars προσφέροντας πολλές διαφορετικές εκδοχές της αρχικής συνταγής και να το καταστήσουν μία από τις πιο αγαπητές διατροφικές τάσεις διαχρονικά. Οι βασικές μορφές του είναι το Sashimi, το Maki, το Nigiri, το Uramaki και το Temaki. Σήμερα, μπορεί κανείς να το βρει σε μια τεράστια ποικιλία παραλλαγών σε κάθε γωνιά της γης.
Τι θα μάθω στο σεμινάριο Sushi;
Το Sushi, εκπροσωπώντας μια ολόκληρη κουλτούρα, κρύβει πολλά μυστικά, τα οποία αφορούν τόσο στην παρασκευή και την εκτέλεση, όσο στις τεχνικές και την επιλογή των υλικών. Στο σεμινάριο Sushi αρχικά θα μυηθείς στην ιστορία της Ιαπωνικής κουζίνας, προκειμένου να καταλάβεις εις βάθος τη φιλοσοφία της. Στη συνέχεια, με μια σειρά θεωρητικών μαθημάτων και εργαστηρίων πρακτικής εξάσκησης, θα διδαχθείς τα είδη ρυζιού και τον τρόπο παρασκευής τους (Gohanmono), τις τεχνικές φιλεταρίσματος ψαριού, τις τεχνικές κοπών και τυλίγματος, τη μέθοδο μαγειρέματος σε ατμό (Mushimono) και βρασμό (Nimono), την τεχνική τηγανίσματος (Agemono), τα κριτήρια επιλογής της πρώτης ύλης και τον τρόπο στησίματος και παρουσίασης του πιάτου (Food Styling).
Για ποιο λόγο να επιλέξω το σεμινάριο Sushi της Εurotraining;
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eurotraining δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης πολλά χρόνια και συνεργάζεται με έμπειρους και διακεκριμένους στο χώρο τους διδάσκοντες. Οι εργαστηριακές δομές της είναι τελευταίας τεχνολογίας έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να έρχεται σε επαφή με συνθήκες επαγγελματικού επιπέδου. Οι επαγγελματικές κουζίνες της Eurotraining θα δώσουν σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να μάθει τις τεχνικές και τα μυστικά του Sushi και να εξασκήσει στην πράξη όσα έμαθε. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων, θα έχει αποκτήσει σημαντικές γνώσεις τις οποίες θα μπορεί να εξασκήσει ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Θεματικές Ενότητες
-
Προέλευση και εξέλιξη σούσι
-
Παραδοσιακό Ιαπωνικό VS Αμερικάνικο
-
Μοντέρνες Τεχνικές
-
Είδη και Ορολογία
-
Στήσιμο κουζίνας σούσι σε αλα καρτ εστιατόριο
-
Προετοιμασία ρυζιού (πλύσιμο, στέγνωμα, σωστή συνταγή ξυδιού για μαρινάρισμα)
-
Φιλετάρισμα, μαρινάρισμα και συντήρηση ψαριού για sashimi, nigiri, maki rolls
-
Παρασκευή sashimi, nigiri, για τα εξής ψάρια: Τόνος, Σολομός, Seabass, Seabream
-
Παρασκευή maki rolls, hoso maki, inside out (uramaki)
-
Futomaki
-
Παρασκευή salmon tartare
-
Στο τέλος του σεμιναρίου ακολουθεί γευσιγνωσία maki rolls