Τα τελευταία χρόνια, το διάστημα που ακολούθησε την εποχή του εγκλεισμού, στάθηκε αφορμή για να αναδυθούν συναισθήματα, σκέψεις και ανάγκες που ίσως είχαν “παγώσει” στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Τα συμπτώματα του άγχους και της χρόνιας θλίψης είναι συχνά εμφανή, τόσο στο σώμα και τον εαυτό, όσο και στα συστήματα που αλληλεπιδρούμε, όπως η οικογένεια, ο χώρος της εργασίας μας και οι συντροφικές μας σχέσεις.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα «δύσκολα» συναισθήματα μας;
“Αν, λοιπόν, το Άγχος μιλούσε για εσένα, τι θα ήθελε να πει;”
Η ψυχοεκπαίδευση πάνω σε ζητήματα της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα σε ένα πρώτο επίπεδο, περισσότερες πτυχές του εαυτού μας. Χρησιμοποιώντας την ισχύ και την επίδραση της ομάδας, θα συζητήσουμε για τη σημασία των ορίων, της αυτοεκτίμησης, τον έλεγχο, τις συναισθηματικές εξαρτήσεις, τις συγκρούσεις και τον τρόπο που παίρνουν μορφή μέσα από εμάς.
Θα συνδεθούμε με κομμάτια του εαυτού και με τους γύρω μας, μέσα από τον ενεργό διάλογο, βιωματικές ασκήσεις και θεραπευτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, όπως η μουσική, η γραφή και η ζωγραφική.
Οι Ενότητες που θα συζητηθούν είναι:
-
Το άγχος ως καθημερινό βίωμα: Κλινικά χαρακτηριστικά, κατανόηση του εαυτού μας και διαχείριση.
-
Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Τα μηνύματα που μεταφέρουν μέσα από το σώμα μας. Τι θέλουν να μας πουν και πως τα αντιμετωπίζουμε.
-
Μεταπτώσεις διάθεσης και χρόνια θλίψη: Είναι παγιωμένα συναισθήματα ή μπορούν να αλλάξουν;
-
Τα Όρια μεταξύ μας: Είναι ελαστικά ή σκληρά και άκαμπτα; Πως τα θέτουμε.
-
Απώλεια και πένθος: Χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του Άλλου και του Εαυτού μας.
-
Αυτοεκτίμηση και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Πως επηρεάζουν τις συντροφικές μας σχέσεις.