To Psychopedia Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας σας προσκαλεί στο Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Εγκληματολογική/ Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology).
Οι ρυθμοί ανάπτυξης και εξέλιξης του εγκλήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως μεταβάλλονται διαρκώς, όπως συμβαίνει και με τους τύπους εγκλημάτων που λαμβάνουν πλέον χώρα. Εξ αυτού προκύπτει η ανάγκη να γνωρίσουμε το έγκλημα και να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.
Η επιστήμη της Εγκληματολογίας μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το εγκληματικό φαινόμενο και να βελτιώσουμε την κατανόηση και την διαχείρισή του.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Εγκληματικού φαινομένου είναι σκόπιμο να συνεργαστεί πλήθος επαγγελματιών όπως εγκληματολόγοι, νομικοί, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, κτλ.
Κάθε έγκλημα, όπως και κάθε δράστης διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, στην πλειονότητά τους, ωστόσο, εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, τόσο σχετικά με τον τύπο εγκλήματος που προτιμούν, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να ενεργήσουν.
Ένας από τους συνηθέστερους προβληματισμούς, που αφορούν τόσο την εξιχνίαση εγκλημάτων, όσο και την ποινική μεταχείριση ανθρώπων που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις αφορά την ανάγκη διάγνωσης κάποιας ψυχικής διαταραχής, που θα μπορούσε να σχετίζεται αιτιακά με την τέλεση της εγκληματικής πράξης. Είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας να εμπλουτίσουμε την γνώση μας ως προς την σύνδεση ανάμεσα στην εγκληματική δράση και στην ψυχική ασθένεια.
Συνήθως εξετάζουμε το εγκληματικό φαινόμενο με εστίαση στους δράστες, ωστόσο, το θύμα αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, που χρειάζεται να εξεταστεί, τόσο από εγκληματολογική, όσο και από ψυχολογική σκοπιά. Η κοινή αντίληψη για το θύμα έχει υπάρξει διαχρονικά προκατειλημμένη, κυρίως αναλόγως της εγκληματικής πράξης που έχει διαπραχτεί. Απαιτείται η διαμόρφωση μίας αντικειμενικότερης και πιο εμπεριστατωμένης αντίληψης σχετικά με τα θύματα και την δυνατότητα διαχείρισής τους.
Η παρουσία και η προσφορά του ψυχολόγου σε όλη την διαδικασία διαχείρισης του εγκλήματος, των δραστών και των θυμάτων, αλλά και των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με εγκληματικές πράξεις και τις συνέπειές τους είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της έντονης επίδρασης που έχουν αυτές οι πράξεις στην ψυχική τους κατάσταση.
Η βαθιά γνώση όλων των παραμέτρων του εγκλήματος θα προσφέρει την δυνατότητα σε παλιούς και νέους επαγγελματίες να κατανοήσουν και να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά σε κάθε στάδιο του εγκληματικού φαινομένου. Η σφαιρική οπτική, πέρα από τα στενά όρια μίας μόνο επιστήμης, με την συνεργασία πολλών επιστημονικών πεδίων, θα δώσει την δυνατότητα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου και να μειωθεί η προκατάληψη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ενότητες:
-
Θεωρίες εγκλήματος, διάκριση εγκληματολογίας, ποινικής, εγκληματολογικής, ψυχολογίας και ψυχιατροδικαστικής
-
Ψυχικές διαταραχές και έγκλημα: διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωτικές διαταραχές και άλλοι ψυχικοί παράγοντες που σχετίζονται με το έγκλημα
-
Τύποι εγκλημάτων: γενικότερη παραβατικότητα, διαρρήξεις – κλοπές – ληστείες, σεξουαλικό έγκλημα, ενδοοικογενειακή βία δολοφονίες, κατά συρροή, μαζικές, κυβερνοέγκλημα, οικονομικό, περιβαλλοντικό έγκλημα
-
Προφίλ του δράστη. Προφίλ του θύματος – ψυχολογία του θύματος – θυματολογία. Στάσεις και προκαταλήψεις
-
Πρόληψη, τιμωρία, αποκατάσταση, Ο ρόλος και η χρησιμότητα του ψυχολόγου για τα θύματα, τους δράστες, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς