Περιεχόμενο εργαστηρίου
“Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου ντροπαλό, να κρατιέται στη γωνία, να διστάζει να εκφράσει και να εκφραστεί, στο χώρο, στους φίλους, στις γιορτές...Άραγε πού έμαθα να κρατιέμαι; να περιορίζομαι; να κρύβομαι; να “γίνομαι αόρατη”; Κι όμως...ήθελα να χορέψω! Ήθελα να πω τη γνώμη μου δυνατά, ήθελα να περπατήσω με θάρρος προς την πλευρά του αγοριού που μου άρεσε..έτσι αργότερα, πιο μεγάλη σε ηλικία,θέλησα να ξεκλειδώσω το σώμα μου γιατί έτσι ένιωθα ότι θα απεγκλωβίσω αυτήν την άλλη που ήταν κρυμμένη μέσα μου, που όμως υπήρχε εκεί, εκείνη που ήταν γεμάτη ζωή, εκείνην κάτω από την ήρεμη επιφάνεια του ποταμιού..εκείνην την όμορφη που είναι επαρκής, που αξίζει, που έχει χιούμορ, που είναι παιχνιδιάρα, εκείνη που μπαίνει στη ζωή αυθόρμητα και που δημιουργεί”.
Στο εργαστήρι αυτό, θα δουλέψουμε θέματα της ζωής μας που σχετίζονται με:
το συναίσθημα της ντροπής: νιώθω ντροπή; πώς εκφράζεται και με τι σχετίζεται; πώς επηρεάζει τη ζωή μου; με ποιους ρόλους μου συνδέεται; με ποιες παρελθούσες εμπειρίες της ζωή μου;
Με σκοπό να :
αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό μας σε σχέση με αυτά.
Μέθοδος και σκοπός
Θα δουλέψουμε συνδυαστικά μέσω του Ψυχοδράματος και της Θεραπευτικής Φωτογραφίας
Λίγα λόγια για το Ψυχόδραμα
Το ψυχόδραμα είναι μια βιωματική ομαδική μέθοδος δουλειάς των θεμάτων που μας απασχολούν και τα οποία διαπραγματευόμαστε.
Επομένως κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία, επιπλέον της λεκτικής και γνωστικής επεξεργασίας του θέματος:
-
να φύγουμε από την “αόρατη θέση” και να πειραματιστούμε στην έκθεση του εαυτού και στην αυτοπαρουσίαση
-
να δουλέψουμε στην ψυχοδραματική σκηνή θέματα της ζωής μας που σχετίζονται με την ντροπή και τον αυθορμητισμό
-
να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας
-
να δώσουμε αξία στην εμπειρία μας
-
να πειραματιστούμε σε νέους ρόλους που επιθυμούμε να αναπτύξουμε
Η συμμετοχή στη βιωματική διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και επιθυμία του κάθε μέλους και εφ΄όσον έχει προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα.
Λίγα λόγια για τη θεραπευτική φωτογραφία
Μέσω της θεραπευτικής φωτογραφίας θα φωτίσουμε και θα εκφράσουμε κομμάτια του εαυτού μας που δεν είχαν την ευκαιρία να φανούν, να ακουστούν, να εκφραστούν. Χρησιμοποιούμε τη φωτογραφία ως μέσο αυτοπαρατήρησης, έκφρασης και δημιουργικότητας. Η φωτογραφική μηχανή μπαίνει στη θέση του “εγώ” που παρατηρεί, ως ένας πιστός σύντροφος που δεν κρίνει, αλλά φωτίζει και καθρεφτίζει την αλήθεια του εαυτού χωρίς λόγια.
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια σχετική γνώση, απλώς τη φωτογραφική από το κινητό σας τηλέφωνο ή τη φωτογραφική σας μηχανή..