Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στον χώρο της ψυχοθεραπείας σήμερα. Με βασική αρχή την επίδραση της νοητικής κατασκευής του εξωτερικού κόσμου στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του ατόμου, εξέφρασε μία διαφορετική θέση και κατάφερε να κερδίσει έδαφος από τα μέχρι τότε επικρατούντα ρεύματα της ψυχανάλυσης και του αμιγώς συμπεριφοριστικού μοντέλου, τα οποία μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον παγκοσμίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘50.
Το πρόγραμμα αναλύει τις βασικές θεωρητικές έννοιες της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπευτικής Προσέγγισης, καθώς και τις αρχές και τη δομή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας στις αρχικές ενότητες, ενώ στη συνέχεια η ευαισθητοποίηση συνεχίζεται με το συσχετισμό του συγκεκριμένου θεραπευτικού μοντέλου με πλήθος κλινικών διαταραχών και προβλημάτων. Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεωρία διερευνάται ως προς την εφαρμογή, τη χρήση και την αποτελεσματικότητά της κυρίως σε ότι αφορά ενήλικο πληθυσμό αλλά με αναφορές και σε παιδιά και οικογένειες.
Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία προετοιμάζει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν, με βάση τη θεωρία και τις τεχνικές τις οποίες διδάσκονται, πλήθος διαταραχών και προβλημάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως το ιδιωτικό γραφείο, οι δημόσιες δομές, το νοσοκομείο, το σχολείο καθώς και η οικογένεια.
Περιέχει έξι (6) θεματικές ενότητες, οι οποίες προσφέρονται με ευέλικτο συνδυασμό δια ζώσης και σύγχρονης (σε πραγματικό χρόνο) εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.
Θεματικές Ενότητες – Μαθήματα
-
Εισαγωγή στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεωρία
-
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
-
Κλινικές Εφαρμογές Ι
-
Κλινικές Εφαρμογές ΙΙ
-
Ομάδα Παρατήρησης
-
Process Groups