Στο πρόγραμμα αυτό αναλύονται οι βασικές αρχές της βιολογίας της μέλισσας, θα παρουσιαστεί ο μελισσοκομικός εξοπλισμός και αναπτύσσονται θέματα που αφορούν τη μεταφορά των μελισσιών και τις μελισσοτροφές. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι ασθένειες και οι εχθροί των μελισσών καθώς και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Επίσης αναλύονται οι μελισσοκομικοί χειρισμοί όπως αυτοί διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους. Όσον αφορά το πρακτικό τμήμα της εκπαίδευσης, πραγματοποιείται επίδειξη προετοιμασίας μελισσοκομικού υλικού και τρύγος μελιού.
Σημαντικό τμήμα περιλαμβάνει η πρακτική άσκηση στα μελίσσια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής όπου οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τον τρόπο επιθεώρησης, την αναγνώριση χαρακτηριστικών στο μελίσσι, τον εντοπισμό ασθενειών αλλά και τους διαφορετικούς χειρισμούς που πραγματοποιούνται σε κάθε εποχή του χρόνου. Λίγο πριν το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς πραγματοποιείται εξειδικευμένο μάθημα παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού. Τέλος, παρουσιάζονται πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα της μέλισσας, τους τρόπους συσκευασίας και τυποποίησης αλλά και θέματα πιστοποίησης προϊόντων.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:
-
Να γνωρίζουν την κοινωνία του μελισσιού και τη βιολογία της μέλισσας
-
Να χρησιμοποιούν τον μελισσοκομικό εξοπλισμό
-
Να αντιμετωπίζουν ασθένειες μελισσών
-
Να πραγματοποιούν τους σωστούς χειρισμούς στο σωστό χρόνο
-
Να αναγνωρίζουν μέρος της μελισσοκομικής χλωρίδας
-
Να παράγουν και να αξιοποιούν τα προϊόντα της μέλισσας