“Το να σπάσει κάποιος τη σιωπή, το να αποκαλύψει την στιγμή που πάγωσε στο χρόνο, είναι το πρώτο βήμα για τη
θεραπεία του τραύματος και αποτελεί ηρωική πράξη”
Το πρώτο βήμα στο θέμα της κακοποίησης, σωματικής-σεξουαλικής, συναισθηματικής/ ψυχολογικής, είναι η αναγνώριση και παραδοχή της.
Η κακοποίηση εμπεριέχει το ψυχικό και συναισθηματικό τραύμα. Μία από τις ιδιότητες του τραύματος, είναι ότι αφορά μια περιοχή στον ψυχισμό που “παγώνει” στο χρόνο, που αφορά το σοκ που βιώνει ο άνθρωπος τη στιγμή που συμβαίνει το έγκλημα. Η εμπειρία “παγώνει” και μετατρέπεται στην “αιώνια στιγμή”. Η ψυχική εμπειρία εγκλωβίζεται, ακινητοποιείται και διασχίζεται από τον ψυχισμό. Από εκεί, μπορεί να κινεί τα ηνία της τωρινής ζωής μας: από το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, έως τις επιλογές, τις δράσεις, τη συμπεριφορά μας στο παρόν, χωρίς να έχουμε συνείδηση αυτού.
Το να σπάσει κάποιος τη σιωπή, το να αποκαλύψει την στιγμή που πάγωσε στο χρόνο, είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του τραύματος και αποτελεί ηρωική πράξη.
Στο σεμινάριο αυτό, μέσα από θεωρητική και βιωματική δουλειά, θα έρθουμε σε επαφή με εμπειρίες από τη ζωή μας γύρω από το θέμα της κακοποίησης και του ψυχικού τραύματος, θα συναντήσουμε πτυχές του εαυτού μας που σχετίζονται με αυτές τις εμπειρίες και θα επιχειρήσουμε να τις ανακαλύψουμε περισσότερο και να τις διαπραγματευτούμε, να συμβάλλουμε στο “σπάσιμο του μυστικού” ή να πάρουμε ώθηση για περαιτέρω δουλειά με τον εαυτό μας γύρω από τις τραυματικές αυτές περιοχές της ζωής μας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αφού παρουσιάσουμε τις βασικές αρχές του τραύματος-ψυχικού και συναισθηματικού, θα επικεντρωθούμε κυρίως στη βιωματική δουλειά με βάση το μοντέλο στην τραυματοθεραπεία των P.J.Schouten & L.Stolker όπως και μέσα από το ψυχόδραμα.
Στην ομάδα καλλιεργείται το κατάλληλο κλίμα για εργασία με αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης για άνοιγμα και μοίρασμα, με σεβασμό στο ρυθμό του καθενός.
Περιεχόμενο εργαστηρίου
Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε κυρίως με βιωματικό τρόπο και θα εκπαιδευτούμε στις εξής θεματικές:
-
Εισαγωγή & βασικά στοιχεία στο Ψυχικό Τραύμα
-
Εσωτερική δομή του τραύματος-ρόλοι του θύματος κακοποίησης
-
Στάδια-φάσεις από τις οποίες διέρχεται το θύμα της κακοποίησης, πριν και κατά τη θεραπευτική διαδικασία
-
Ψυχόδραμα και τραύμα: δουλεύοντας βιωματικά στις τραυματικές εμπειρίες
Ας δουλέψουμε για τη μεταμόρφωση της τραυματικής εμπειρίας σε μαργαριτάρι!
“Καμιά φορά συμβαίνει να εισχωρήσει σε ένα στρείδι ένας κόκκος άμμου ή ένα ξένο σώμα. Εάν το στρείδι δεν μπορεί να το αποβάλει, τότε το ξένο αυτό σώμα διαταράσσει την ισορροπία του. Γύρω από αυτό, δημιουργείται ένα είδος μόλυνσης, σκλήρυνσης ή σήψης. Για να αμυνθεί, το στρείδι “χτίζει” αλλεπάλληλα στρώματα πέρλας γύρω από τον κόκκο της άμμου. Έτσι, δημιουργείται σιγά σιγά το μαργαριτάρι”. (Βεντουράτου, 2009).