Το Σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους/ις εκπαιδευόμενους/ες με όλες τις απαραίτητες πρακτικές γνώσεις σχετικά με τo TaiChiChuan (Ται Τσι Τσουάν) και το Qigong (Τσικογκ) τα οποία αποτελούν ολιστικά συστήματα άσκησης για το σώμα και το νου, την σύνδεση τους με την αρχαία Κινέζικη φιλοσοφία, την έννοια του Τάο, τις βασικές αρχές της Κινέζικης Ιατρικής, την σύνδεση του ανθρώπου με την φύση, καθώς και την πολυδιάστατη εφαρμογή αυτών των τεχνών στην καθημερινότητα μας.
Το Ται Τσι, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το “ίστατο υπέρτατο” όπου περιγράφει την απεραντοσύνη του σύμπαντος και το Τσουάν “γροθιά”, και το Ται Τσι Τσουάν μεταφράζεται ως “υπέρτατη γροθιά”. Πρόκειται για μια αρχαία κινέζικη εσωτερική πολεμική τέχνη η οποία καλλιεργεί την εσωτερική ζωτική ενέργεια. Όλο και περισσότερο στις μέρες μας διδάσκεται περισσότερο ως ένα ολιστικό σύστημα εκγύμνασης και όχι ως πολεμική τέχνη. Έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση. Η δε Ιατρικη Σχολή του Χάρβαρντ το χαρακτηρίζει ως φάρμακο σε κίνηση και το εντάσσει μέσα στις πέντε καλύτερες ασκήσεις που μπορεί κανείς να κάνει.
Από την άλλη το Τσικονγκ σημαίνει “καλλιέργεια της ενέργειας” και αποτελεί πρακτική της Κινέζικης Ιατρικής. Συνδυάζει κίνηση απαλή ή πιο δυναμική, στάση. αναπνοή, διαλογισμό. Το Ται Τσι όταν ασκείται για λόγους ολιστικής υγείας θεωρείται και πρακτική Τσικονγκ. Το Ται Τσι και το Τσικονγκ θεωρούνται αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες πρακτικές.
Πολλαπλά τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση του Ται Τσι και του Τσικονγκ.
-
Βελτίωση της μυϊκής ισχύος, της ευλυγισίας και της κινητικότητας
-
Βελτίωση της ισορροπίας μέσα από την αίσθηση του “ριζώματος”
-
Βελτίωση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων μέσα από την διαχείριση των μεσημβρινών της Κινέζικης Ιατρικής
-
Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
-
Κινητοποίηση των αρθρώσεων χωρίς επιβάρυνση γιαυτό ενδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας
-
Βελτίωση της στάσης του σώματος μέσα από αλλαγές στη σωματομηχανική ευθυγράμμιση του σκελετού
-
Μείωση του στρες, βελτίωση στον ύπνο, ηρεμία του νευρικού συστήματος, βελτίωση συγκέντρωσης και προσοχής
-
Εξαιρετική άσκηση για οστεοπόρωση
-
Βελτίωση ελαστικότητας του δέρματος
-
Καλλιέργεια και αύξηση της ζωτικής ενέργειας και αίσθηση ευεξίας
Πέρα από τα οφέλη για την συνολική υγεία, σωματική, νοητική, συναισθηματική, πνευματική, το Ται Τσι και το Τσικονγκ βασίζονται στη φιλοσοφία του Ταο. Τάο σημαίνει “ο δρόμος” και αναφέρεται στην προ υπάρχουσα αρχή που βρίσκεται πίσω από όλα τα φαινόμενα και επηρεάζει όλα τα επίπεδα ύπαρξης, από τις αλλαγές των εποχών ως την εναλλασσόμενη κατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων. Με άλλα λόγια είναι κάποια μορφή φυσικού, συμπαντικού νόμου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η αλλαγή αλλά και η αρμονία. Μέσα στο σύμπαν υπάρχει ροή και κίνηση, κύκλοι ενεργειών στη φύση αλλά και στον άνθρωπο που είναι μέρος της φύσης, μέσα από αντίθετες αλλά αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις, το γιν (Yin) και το γιανκ (Yang). Οι διαφορετικοί κύκλοι ενέργειας στη φύση αναφέρονται στα πέντε στοιχεία της, που είναι και μια από τις βασικές αρχές της Κινέζικης Ιατρικής. Το κάθε στοιχείο σχετίζεται με μια εποχή, με κάποια όργανα στο ανθρώπινο σώμα, με κάποια συναισθήματα σε ισορροπία και ανισορροπία. Καθότι ο άνθρωπος υπόκειται στους κύκλους αυτούς της ενέργειας ως μέρος της φύσης, η εστίαση μέσω ασκήσεων στο αντίστοιχο στοιχείο της εποχής βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, και στην νοητική, ψυχοσυναισθηματική και πνευματική εξισορρόπηση.
Η κινησιολογία στο Ται Τσι και στο Τσικονγκ που είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρούμενα αντανακλά τη ροή της ενέργειας στη φύση και στο σύμπαν. Αέναη κίνηση, ρευστή, μαλακή, δυναμική ή και στατική χωρίς να καταπονεί το σώμα. Κινήσεις που εκφράζουν της αλλαγή αλλά και την αρμονία και μέσα από την εξάσκηση βοηθούν τον ασκούμενο να αναπτύξει ποιότητες οι οποίες τον βοηθούν στην διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και στην αλλαγή στάσης ζωής, ενώ παράλληλα απελευθερώνει εντάσεις που συσσωρεύει κανείς μέσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η εξάσκηση στο Ται Τσι και στο Τσικονγκ αποτελεί ένα ταξίδι ζωής, όπου ο ασκούμενος έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό βιώνοντας μια κατάσταση ολότητας αλλά και πληρότητας. Παράλληλα χτίζει την επανασύνδεση του με την φύση, εκεί όπου ανήκει ο άνθρωπος. Κατά αυτό τον τρόπο η πρακτική γίνεται τρόπος ζωής και έχει εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.