Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ελιά και Ελαιόλαδο: εκπαίδευση στη γευσιγνωσία και στις χημικές αναλύσεις – Β’ Κύκλος

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΚΕΔΙΒΙΜ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΑΘΗΝΑ
24/02/2025
120 διδακτικές ώρες

Διεξάγεται και με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (e-learning).

Περισσότερες πληροφορίες

Διεξάγεται και με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (e-learning). Περισσότερες πληροφορίες

Εισηγητής

Επιστημονική Ομάδα
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος είναι η κα. Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

  • Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων
  • Μαρία Καψοκεφάλου Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου
  • Χρυσαυγή Γαρδέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων
  • Αθανάσιος Μαλλούχος, Επίκουρος Καθηγητής Ανάλυσης Τροφίμων
  • Αικατερίνη Κανδυλιάρη, ΕΔΙΠ Χημείας Τροφίμων
  • Άρτεμις Παπαντώνη, ΕΤΕΠ Χημείας Τροφίμων
  • Αντώνης Βλασσόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Διατροφή και Δημόσια Υγεία

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους γύρω από τη γύρω από τη γευσιγνωσία, τον ποιοτικό έλεγχο και τη τεχνολογία μεταποίησης και χημείας της επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου ελιάς και ελαιόλαδου.

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:

  • Επαγγελματίες του αγροτουριστικού τομέα όπως αγρότες, παραγωγοί και μεταποιητές ελιάς και ελαιόλαδου, επαγγελματίες εστίασης, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα
  • Εργαζόμενοι σε αναλυτικά εργαστήρια
  • Άνεργοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Φοιτητές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Επιστήμη Τροφίμων, Διατροφή, Μαγειρική κ.α

Σκοπός

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου. Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου, στην αξιολόγηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου και στις μεθόδους ανάλυσης διάφορων χαρακτηριστικών ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Μαθησιακοί στόχοι
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

  • Εφαρμόζει τις τεχνικές γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου με βάσει τα πρότυπα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου – IOC (International Olive Council)
  • Αξιολογεί την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους
  • Χρησιμοποιεί τις αρχές των τεχνικών γευσιγνωσίας για την προώθηση των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
  • Εφαρμόζει τις απαιτούμενες αναλυτικές μεθόδους για την αξιολόγηση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
  • Αναγνωρίζει τα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου

Περιγραφή σεμιναρίου

Εισαγωγή
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ελιά και Ελαιόλαδο: εκπαίδευση στη γευσιγνωσία και στις χημικές αναλύσεις – Β΄Κύκλος», διάρκειας 120 διδακτικών ωρών (4,8 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (ασύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και δια ζώσης στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δια ζώσης εκπαίδευση διάρκειας 53 ωρών αφορά σε πρακτική άσκηση στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου και στις τεχνικές ανάλυσης αυτών.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Αναγκαιότητα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελιά και Ελαιόλαδο: εκπαίδευση στη γευσιγνωσία και στις χημικές αναλύσεις – Β΄Κύκλος» παρέχει υψηλής ποιότητας θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση στην οργανοληπτική και ποιοτική αξιολόγηση της ελιάς και του ελαιόλαδου, προσφέροντας εξειδικευμένες και επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες που αναγνωρίζονται ως απαραίτητες στον ανταγωνιστικό δυναμικό χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και ανάλυσης ελιάς και ελαιόλαδου. Κατά το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιείται μέσω εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέγει τις ώρες και τον ρυθμό με τον οποίο θα το παρακολουθεί. Ταυτόχρονα, κατά την πρακτική εξάσκηση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δειγμάτων ελιάς και ελαιόλαδου, βάσει του κανονισμού του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (International Olive Council, IOC) αλλά και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αναλύσεις για της αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών βάσει ισχύουσας νομοθεσίας. Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο από εργαζόμενους στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης, προώθησης και ανάλυσης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου ή στο χώρο της εστίασης, ή από όσους επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο αυτό, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου και να γνωρίζουν τις τεχνικές γευσιγνωσίας και ανάλυσης αυτών για την καλύτερη παραγωγή και προώθησή τους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

1. Τεχνολογία μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς

  • 1.1 Ορισμός και εμπορικοί τύποι 
  • 1.2 Πράσινες ελιές Ισπανικού τύπου
  • 1.3 Φυσικές μαύρες ελιές σε άλμη
  • 1.4 Ελιές μαυρισμένες με οξείδωση
  • 1.5 Αλλοιώσεις του καρπού που σχετίζονται με την οργανοληπτική ποιότητα

2. Παραγωγή, σύσταση και υποβάθμιση ελαιόλαδου

  • 2.1 Παραγωγή ελαιόλαδου
  • 2.2 Κατηγορίες ποιότητας ελαιόλαδου
  • 2.3 Χημική σύσταση ελαιόλαδου
  • 2.4 Υποβάθμιση ελαιόλαδου

3. Βασικές αρχές οργανοληπτικής αξιολόγησης

  • 3.1 Μέθοδοι αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων 
  • 3.2 Αισθητήρια όργανα της οργανοληπτικής ανάλυσης

4. Οργάνωση του οργανοληπτικού εργαστηρίου

  • 4.1 Βασικές αρχές και τρόπος οργάνωσης του οργανοληπτικού εργαστηρίου
  • 4.2 Προετοιμασία των δειγμάτων αξιολόγησης
  • 4.3 Εκπαίδευση του πάνελ οργανοληπτικού ελέγχου

5. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς

  • 5.1 Πεδίο εφαρμογής 
  • 5.2 Βασικοί ορισμοί
  • 5.3 Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός οργανοληπτικής αξιολόγησης
  • 5.4 Ειδικό λεξιλόγιο αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς
  • 5.5 Μεθοδολογία γευστικής δοκιμής
  • 5.6 Συνθήκες και διαδικασία γευστικής δοκιμής
  • 5.7 Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς

6. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης ελαιόλαδου

  • 6.1 Κριτήρια ποιότητας και καθαρότητας ελαιόλαδου - Μέθοδοι ανάλυσης ελαιόλαδου
  • 6.2 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδου- Ειδικό λεξιλόγιο για το παρθένο ελαιόλαδο
  • 6.3 Η ομάδα δοκιμαστών ως εργαλείο μέτρησης
  • 6.4 Μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου- Ταξινόμηση των δειγμάτων ως προς την αισθητηριακή τους αξιολόγηση - Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου

7. Στατιστική ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της οργανοληπτικής δοκιμής

  • 7.1 Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής 
  • 7.2 Αξιολόγηση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής

8. Πρακτική εξάσκηση στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς

  • 8.1 Προετοιμασία δειγμάτων
  • 8.2 Αξιολόγηση θετικών και αρνητικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών
  • 8.3 Κατάταξη επιτραπέζιας ελιάς σε κατηγορίες ποιότητας

9.Πρακτική εξάσκηση στη γευσιγνωσία ελαιόλαδου

  • 9.1 Προετοιμασία δειγμάτων
  • 9.2 Προσδιορισμός του κατωφλίου ανίχνευσης (π.χ. ταγγό, ατροχάδο)
  • 9.3 Αναγνώριση των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών με χρήση χαρακτηρισμένων υλικών. - Ταξινόμηση δειγμάτων ελαιόλαδου

10. Πρακτική εξάσκηση σε βασικές μεθόδους ανάλυσης επιτραπέζιων ελιών και ελαιόλαδου

  • 10.1 Προσδιορισμός ογκομετρούμενης οξύτητας σε άλμη επιτραπέζιων ελιών 
  • 10.2 Προσδιορισμός πτητικής οξύτητας σε άλμη επιτραπέζιων ελιών
  • 10.3 Προσδιορισμός αλατοπεριεκτικότητας σε άλμη επιτραπέζιων ελιών
  • 10.4 Προσδιορισμός μικροχλωρίδας κατά τη ζύμωση επιτραπέζιων ελιών (εντεροβακτήρια, οξυγαλακτικά βακτήρια, ζύμες).
  • 10.5 Προσδιορισμός των ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο
  • 10.6 Προσδιορισμός του αριθμού υπεροξειδίων σε ελαιόλαδο
  • 10.7 Φασματοφωτομετρική εξέταση ελαιολάδου στο υπεριώδες
  • 10.8 Προσδιορισμός των μεθυλεστέρων των λιπαρών οξέων ελαιολάδου με αέρια χρωματογραφία
  • 10.9 Προσδιορισμός ολικού πολικού φαινολικού κλάσματος

11. Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο

  • 11.1 Ορισμός ισχυρισμού διατροφής. Ισχυρισμοί διατροφής για την ελιά και το ελαιόλαδο. 
  • 11.2 Ορισμός ισχυρισμού υγείας. Ισχυρισμοί υγείας για την ελιά και το ελαιόλαδο.
  • 11.3 Αναζήτηση εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων ισχυρισμών για την ελιά και το ελαιόλαδο
  • 11.4 Ετικέτα και επισήμανση του τροφίμου: Ελιά και ελαιόλαδο.

Πληροφορίες συμμετοχής

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα παραμείνουν ενεργές μέχρι και τις 17/2/2025

Μέθοδος υλοποίησης
Η διδασκαλία του θεωρητικού μέρους του προγράμματος (ενότητες 1-7, 11) γίνεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά
μέσω της πλατφόρμας eclass ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (e-learning).
Η πρακτική εκπαίδευση στη οργανοληπτική δοκιμή και στις αναλυτικές τεχνικές (ενότητες 8-10) γίνεται δια ζώσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μη εργάσιμες ημέρες (τέσσερα Σαββατοκύριακα).

Τεχνικές εκπαίδευσης
Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες, εξ αποστάσεως μέθοδοι εκπαίδευσης με χρήση της πλατφόρμας ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class για τη διδασκαλία των ενοτήτων 1, 2, 3, 4, 5 6, 7, και 11.
Οι ενότητες 8, 9 και 10 που αφορούν την πρακτική εκπαίδευση στη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιολάδου και στις αναλυτικές τεχνικές θα γίνουν δια ζώσης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκπαιδευτικό Υλικό - Πρόσθετες Πηγές
Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από σχετικές σημειώσεις και παρουσιάσεις για την κάθε εκπαιδευτική ενότητα. Παράλληλα θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων (βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κ.α.). Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά διδακτική ενότητα και ο/η κάθε συμμετέχοντας/ουσα θα μπορεί να τις παρακολουθεί στο χρόνο και τη συχνότητα που επιθυμεί.
Η οργανοληπτική δοκιμή των δειγμάτων θα γίνει με xρήση υλικών αναφοράς ή χαρακτηρισμένων υλικών, δια ζώσης.

Μεθοδολογία Αξιολόγησης
Α. Αξιολόγηση εκπαιδευομένων

  • Εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων
  • Αξιολόγηση δειγμάτων επιτραπέζιας ελιάς και κατάταξη σε κατηγορίες ποιότητας
  • Αξιολόγηση δειγμάτων ελαιόλαδου και κατάταξη σε κατηγορίες ποιότητας

Β. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Πιστοποιητικό
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσοι συμμετέχοντες δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς (π.χ. λόγω μη συμμετοχής στην τελική εξέταση) θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος Συμμετοχής

985€ σε δύο (2) δόσεις.

Για εγγραφές έως τις 03.02.2025 παρέχεται έκπτωση 10%

Εκπτωτική Πολιτική:

  • Για όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου»: Έκπτωση 25% - 
  • Για όσους εγγραφούν στο πρόγραμμα «Γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (θεωρία και οργανοληπτική δοκιμή)» κατά την ίδια χρονική περίοδο: Έκπτωση 50% 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.