Κάθε εμπειρία που μας στερεί τον έλεγχο και τη δύναμη μας, μπορεί να μας τραυματίσει ψυχικά και να μας δημιουργήσει μία βαθιά αίσθηση οδύνης και απώλειας.
Μία ξαφνική αλλαγή στη ζωή μας όπως ένα ατύχημα, ο θάνατος ή αποχωρισμός αγαπημένων προσώπων, απρόσμενες αλλαγές όπως ένα διαζύγιο, η αλλαγή εργασίας ή κατοικίας, η απώλεια χρημάτων ή άλλων συνηθειών, μπορεί να μας δυσκολεύουν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε αρχικά ή από όσο οι άλλοι γύρω μας μπορούν να καταλάβουν.
Ακόμα περισσότερο, οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες αποδυνάμω-σης, όπως ο συστηματικός εκφοβισμός, η εκμετάλλευση, η παραμέ-ληση, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση, τραυ-ματίζουν βαθιά το άτομο, αφήνοντας το ευάλωτο τόσο στις σχέσεις του με τους άλλους, όσο και μέσα στο ίδιο του το σώμα.
Τις περισσότερες φορές, οι τραυματικές εμπειρίες συνοδεύονται από πολυάριθμες επιμέρους απώλειες, που μας επηρεάζουν ενεργά και η προσαρμογή μας στις καταστάσεις της ζωής μας, ίσως να μην επιτυγχάνεται ποτέ ολοκληρωτικά, παρά το πέρασμα του χρόνου. Οι δυσκολίες μας επιμένουν όσο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον «κίνδυνο».
Συχνά πασχίζουμε να βγάλουμε νόημα στις εμπειρίες μας και δε βρίσκουμε καταφύγιο κατανόησης ούτε στους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά ούτε και στον ίδιο μας τον εαυτό.
Ίσως να αισθανόμαστε «σπασμένοι» και ότι συνεχώς κάτι μας λείπει. Μπορεί αυτή η αίσθηση να μας κάνει να προσπαθούμε ξανά και ξανά να γεμίσουμε το κενό που βαθιά μέσα μας νοιώθουμε και αυτό να το κάνουμε με ένα τρόπο που μας ανατραυματίζει.
Ίσως να πιστεύουμε ότι τίποτα δε θα είναι όπως πριν και να πενθούμε για κομμάτια του εαυτού μας που αισθανόμαστε ότι χάσαμε οριστικά.
Το ψυχικό τραύμα διαβρώνει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης – τις σκέψεις μας (νοητικό επίπεδο), το σώμα μας (σωματικό επίπε-δο), τα συναισθήματα μας (συναισθηματικό επίπεδο) την ενέργεια μας (ενεργειακό επίπεδο), τη συμπεριφορά μας (συμπεριφορικό επίπεδο) τις σχέσεις μας με τους άλλους (κοινωνικό επίπεδο), τη βαθύτερη επαφή με τον εαυτό μας και το θείο (υπαρξιακό και πνευ-ματικό επίπεδο).
Η επιστημονική γνώση και οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχοθερα-πείας, τονίζουν τη πολυεπίπεδη επίπτωση του ψυχικού τραύματος στη προσωπικότητα και τη τάση να έχει αθροιστικές συνέπειες εφόσον παραμένει αθεράπευτο. Η ουσιαστική θεραπεία του ψυχικού τραύματος λαμβάνει χώρα όταν καταφέρνει να αγγίξει τη ψυχή στην ολότητα της και γι’αυτό είναι αναγκαιότητα να υιοθετήσουμε μία συνθετική προσέγγιση στη ψυχοθεραπεία. Η επαφή με το θεραπευτή και την ομάδα αποτελούν ένα ασφαλές πλαίσιο να διερευνήσει κανείς τις πτυχές του τραύματος.
Στο σεμινάριο αυτό
- θα ενημερωθείτε για τις διαφορετικές πτυχές του τραύματος και τις συνιστώσες αυτών στη θεραπεία
- θα επικεντρωθούμε στην Ασφάλεια, καθώς η ασφάλεια αποτελεί το πρώτο βασικό βήμα στην αποκατάσταση τραύματος
- θα εισαχθείτε σε μία συνθετική οπτική και εργασία των τραυματικών εμπειριών.
Το μοντέλο που θα παρουσιαστεί συνθέτει τη σύγχρονη νευρο-επιστημονική και ψυχοθεραπευτικη γνώση με εναλλακτικές βιωματικές τεχνικές όπως τη θεραπεία της τέχνης, το καθοδη-γούμενο οραματισμό, την ενεργειακή δουλειά και το NLP.
Αποτελεί το πρώτο αυτοτελές μέρος από έναν κύκλο τριών σεμιναρίων.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης καθώς και το υλικό του σεμιναρίου.