Η δεύτερη ημέρα του 1ου International Conference on Green Innovation and Circular Economy (GR-I-CE) αναδείχθηκε ως σημείο συνάντησης για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις startups, φέρνοντας στο προσκήνιο δυναμικές συζητήσεις και πρωτοπόρες ιδέες που χαράσσουν το μέλλον της πράσινης οικονομίας. Η Mantis Beyond Innovation πρωτοστάτησε στη διοργάνωση αυτής της ημέρας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων του χώρου.
GR-I-CE 2024: Μια Διοργάνωση που Προκαλεί Συζητήσεις
Η τελετή έναρξης, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο κτήριο "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση (UNESCO Chairholder), τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηγεωργίου (Πρύτανη ΕΜΠ), και τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελληνικής Αντιπροσωπίας της UNESCO.
Ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, όπως ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ημέρα έκλεισε με μουσική εκδήλωση από τη σοπράνο Κατερίνα Πάσχου και τη διεθνή τραγουδίστρια Αναστασία Ζαννή, ενώ οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια δεξίωση δικτύωσης.
Η πρώτη ημέρα, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών και B2B συναντήσεις στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς", με θεματικές που περιλάμβαναν την ψηφιοποίηση, την πράσινη καινοτομία, και την κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα, στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιούνταν πάνελ συζήτησης.
Η μέρα συνέχισε με ένα πάνελ για τη χρηματοδοτική αρχιτεκτονική της βιωσιμότητας, με συμμετοχή εκπροσώπων από τράπεζες και αναπτυξιακούς φορείς. Στη συνέχεια, ακολούθησαν συζητήσεις για τις κυκλικές γειτονιές και τις δυνατότητες ενίσχυσης της βιώσιμης μόδας μέσω πρωτοβουλιών όπως το Horizon Fabrix. Η ημέρα έκλεισε με πάνελ για τις προκλήσεις των περιβαλλοντικών εταιρειών και τη σημασία της περιβαλλοντικής παιδείας.
Ένα συνεργατικό μέλλον για την πράσινη καινοτομία
Η δεύτερη ημέρα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου, το συνέδριο επικεντρώθηκε σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα: την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η δράση φιλοξενήθηκε στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων ΘΕΑ του ΕΒΕΑ, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εμπνευσμένες ομιλίες από ειδικούς του κλάδου.
Η συντονίστρια της ημέρας, Αθηνά Πολίνα Ντόβα, Communication Lead της Mantis BI, υποδέχθηκε τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, κάτοχο της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, ο οποίος ανέπτυξε τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας, ως καταλύτη για την εξεύρεση λύσεων για τα μεγάλα κλιματικά προβλήματα του σήμερα και το συνακόλουθο πολλά υποσχόμενο μέλλον της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Fireside Chats & Χρηματοδότηση για Καινοτομία
Τα fireside chats κέρδισαν τις εντυπώσεις, με τη συζήτηση μεταξύ της κ. Ντόβα και του Βασίλη Αθανασιάδη, Business Creation & Strategy Manager της Mantis BI, να ξεχωρίζει για την ανάλυση των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζουν startups, αλλά και ερευνητικά έργα στα οποία οι πρώτες μπορούν να συμμετάσχουν για να επωφεληθούν τόσο από τα διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά και από τις ευκαιρίες ανάπτυξης και προώθησης των καινοτόμων λύσεων και ιδεών τους.
Ο Ελευθέριος Ποδηματάς, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρονται από την Τράπεζα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος για την επικοινωνία εν δυνάμει επιχειρηματιών και χρηματοδοτικών πηγών, ενώ τόνισε τις ευκαιρίες που προσφέρονται στη χώρα για την ενίσχυση της πράσινης καινοτομίας.
Ο ΑΔΜΗΕ και το Μέλλον της Ενέργειας
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν αυτή με τον Ιωάννη Μωραΐτη, Director of Research Technology & Development του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος παρουσίασε το IPTO Innovation Hub, έναν κόμβο καινοτομίας που φιλοδοξεί να συμβάλει στη ενσωμάτωση πράσινων διαδικασιών και βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της Ενέργειας.
Ο Δρόμος προς την Ανοιχτή Καινοτομία
Στη συνέχεια, η κ. Ντόβα παρουσίασε τις δυνατότητες της ανοιχτής καινοτομίας και τις δράσεις της Mantis BI, ενώ ο κ. Αθανασιάδης ανακοίνωσε τα “Open Call for Startups”, ενθαρρύνοντας νέες επιχειρήσεις και innovators να συμμετάσχουν υποβάλλοντας σε αυτά τις καινοτόμες λύσεις τους.
Το λόγο πήρε και η Dr. Μαίρη Ατζέμη, Head of Sustainability της Break Even Consulting, η οποία ανέλυσε τους Στόχους Βιωσιμότητας του ΟΗΕ και εξήγησε τις διαδικασίες συμμόρφωσης με αυτές τις απαιτήσεις, τόσο από πλευράς της Ελλάδας, αλλά και από πλευράς των επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας τους τρόπους που ειδικά οι δεύτερες μπορούν να επιτύχουν τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς αυτές επιταγές.
Νέοι Επιχειρηματίες: Το Μέλλον της Καινοτομίας
Το συνέδριο έκλεισε με έναν από τους πιο δυναμικούς και εμπνευσμένους διαλόγους του GR-I-CE 2024. Με συντονιστή τον Χρήστο Ραφτογιάννη, Founder & CEO της CityCrop, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις προκλήσεις, τις επιτυχίες, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της οικολογικής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Ραφτογιάννης, ο οποίος έχει καταφέρει να εισάγει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αστικής γεωργίας με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, μοιράστηκε τις προσωπικές του εμπειρίες για το πώς η CityCrop μετέτρεψε το όραμα της βιώσιμης καλλιέργειας σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες όταν επιχειρούν να εισάγουν καινοτομίες σε παραδοσιακές βιομηχανίες, αλλά και τη σημασία της επιμονής, της συνεργασίας και της πρόσβασης σε κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στη συζήτηση συμμετείχαν σημαντικά ονόματα από το χώρο των startups, όπως ο Ζήσης Τσιρόπουλος, CEO της AGENSO, ο Γιώργος Μενδρινός, CEO της CAIUS, ο Αναστάσης Σταμάτης, Co-Founder & CEO της Dataphoria, και ο Γιώργος-Ανδρέας Γκίνης, Co-Founder της Road Energy. Κάθε ένας από τους ομιλητές μοιράστηκε την πορεία του προς την επιτυχία, από την ανάπτυξη της αρχικής ιδέας μέχρι την είσοδο στην αγορά, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που συνάντησαν στο δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι νέοι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στη σημασία της καινοτομίας ως μοχλού ανάπτυξης, αλλά και στην ανάγκη για βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές που συνδυάζουν την κερδοφορία με τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, αλλά και οι διεθνείς συνεργασίες που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το panel ολοκληρώθηκε με έναν διάλογο για το μέλλον της οικολογικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις βιώσιμες πρακτικές που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, προσφέροντας τόσο οικονομική ανάπτυξη όσο και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι συμμετέχοντες τόνισαν πως οι μελλοντικές προοπτικές στον τομέα είναι τεράστιες, και κάλεσαν νέους επιχειρηματίες να εξερευνήσουν τις δυνατότητες και να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου και βιώσιμου κόσμου.
Εάν θέλετε να γίνετε και εσείς πράσινος επιχειρηματίας, μπορείτε να συμμετάσχετε στο φετινό GreenTech Challenge μέσω του greentechchallenge.gr
Οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Προετοιμασίας θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ για την Τελική Διαγωνιστική Διαδικασία μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.