30/12/2024

Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το GreenTech Challenge 2024

Καριέρα

Το GreenTech Challenge 2024 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 8η φορά, ως ο μεγαλύτερος καθιερωμένος θεσμός ανάδειξης καινοτόμων ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας. Με τη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων, φοιτητών και ερευνητών από όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα κατέγραψε υψηλό επίπεδο καινοτομίας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Μέσω της στρατηγικής διασύνδεσης των συμμετεχόντων με τους GreenTech Partners - καθιερωμένες εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - το GreenTech Challenge στοχεύει στη μετουσίωση των ιδεών σε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμάται ότι πέντε από τις ομάδες που συμμετείχαν θα εξελιχθούν σε καταξιωμένες startups με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος κατατέθηκαν συνολικά 215 υποβολές, εκ των οποίων 42 από νεοφυείς επιχειρήσεις, 145 από φοιτητές και άλλους innovation idea holders, και 28 από ερευνητές. Από αυτές, 60 ομάδες προκρίθηκαν στην διαγωνιστική διαδικασία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός τριήμερου γεμάτου πράσινη καινοτομία, από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με την Ημέρα Προετοιμασίας, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες. Ακολούθησαν ο Ημιτελικός και ο Τελικός Διαγωνισμός, κατά τους οποίους οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε επιτροπή ειδικών.

Eπιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Kάτοχος της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και Eπιστημονικός Yπεύθυνος του θεσμού. Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε τον σημαντικό αντίκτυπο του GreenTech Challenge στην προώθηση της πράσινης καινοτομίας στη χώρα, αναδεικνύοντας τη συμβολή του προγράμματος στη δημιουργία περισσότερων από 30 εταιρειών, τη διοργάνωση πάνω από 7.000 ωρών εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση μιας δυναμικής κοινότητας που ξεπερνά τους 7.500 συμμετέχοντες.

Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας, ΕΜΠ

Xαιρετισμό απηύθυνε και ο Καθ. Εμμανουήλ Βαρβαρίγος, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείo και διδάκτωρ του MIT στην ειδικότητα των δικτύων επικοινωνιών.

Εκπρόσωπος του Platinum Partner: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους φετινούς GreenTech Partners, με τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Investment & Business Development Manager της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ, και CEO της Αειφορική Ηπείρου.

Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι περιβαλλοντικές υποδομές, όχι μόνο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και στη δημιουργία ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στις αρχές της αειφορίας.

Curator του Προγράμματος

Ο Χρήστος Νικολούδης, CEO & Founder της Mantis Beyond Innovation, Curator του Προγράμματος, έκλεισε το GreenTech Challenge 2024 τονίζοντας τη σημασία της πλατφόρμας Mantis IMS για την προώθηση της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στην καταληκτική του τοποθέτηση, παρουσίασε το όραμα και τις δράσεις του GreenTech Hub, καλώντας επιχειρήσεις και ομάδες να συμμετάσχουν ενεργά, με στόχο τη συνδημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσω της τεχνολογίας.

Το Τριήμερο του Διαγωνισμού

Στόχος του τριημέρου αποτέλεσε η εκπαίδευση, η συμβουλευτική και η ανάδειξη πρωτοβουλιών μέσα από πράσινες θεματικές ενότητες όπως: Γαλάζια Ανάπτυξη, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Διαχείριση Υδάτων, Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Περιβαλλοντικά Έργα και Υποδομές, Βιώσιμος Τουρισμός, Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Ενέργεια, Περιβάλλον.

Από τις 60 ομάδες οι οποίες πέρασαν στην ημιτελική φάση, οι 22 προκρίθηκαν στον τελικό, όπου παρουσίασαν την καινοτομία των λύσεων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον, ενώπιον αξιολογητών από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο. Την κριτική επιτροπή στελέχωσαν οι:

Χρήστος Νικολούδης
Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation
Επικεφαλής Έρευνας, Έδρα UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης
Investment & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ
CEO, Αειφορική Ηπείρου

Χριστίνα Μπούρα
Διευθύντρια στον Κλάδο Εφαρμοσμένης Έρευνας της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας, ΔΕΗ

Ελένη Αθουσάκη
Chief Sustainability Officer, Motor Oil

Γιάννης Ταρνάρης
Technical Sustainability Associate, Motor Oil

Μάριος Κατσιώτης
Group Head of R&D, TITAN Cement Group

Χρήστος Ραφτογιάννης
Founder & CEO, CityCrop

Οι Νικητές του Διαγωνισμού

Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τους φιναλίστ να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας που είναι μεταξύ των συνεργατών του Προγράμματος, μελών την ακαδημαϊκής κοινότητας, μεντόρων, φοιτητών και νέων επιχειρηματιών. Ως νικητές του GreenTech Challenge 2024 αναδείχθηκαν οι παρακάτω καινοτόμες ομάδες:

Κατηγορία Startups

Νικήτρια ομάδα
IFS – NESER

Το καινοτόμο σύστημα IFS της εταιρείας NESER, αποτελεί πρωτογενή μέθοδο αντιμετώπισης ρύπων που συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης κινητήρων εσωτερικής καύσης, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, προσφέροντας περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Runner-up
A.S.S.E.S.S.™ - Vertliner

Η VERTLINER με την τεχνολογική λύση A.S.S.E.S.S.™ συνδυάζει αυτόνομα UAVs και data platforms για τη συλλογή διαχείριση δεδομένων για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιθεώρησης και παρακολούθησης υποδομών.

Runner-up
ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ

H εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει αναπτύξει πρόγραμμα Προστασίας Εναέριων Γραμμών αξιοποιώντας AI, IoT και drones για την πρόληψη, ανίχνευση και άμεση αντίδραση σε δασικές πυρκαγιές, προστατεύοντας υποδομές και περιβάλλον.

Κατηγορία Researchers

Νικήτρια ομάδα
INSECTFEED

Η INSECTFEED επικεντρώνεται στη μαζική εκτροφή εντόμων για την παραγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών για χρήση σε ζωοτροφές. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση υποπροϊόντων επεξεργασίας τροφίμων και γεωργικών υποπροϊόντων με συμβολή στην κυκλική οικονομία.

Runner-up
SureCity

Η SureCity είναι μια πλατφόρμα προσομοιώσεων πραγματικού χρόνου που εξετάζει διάφορα σενάρια πληγμάτων και ανταποκρίσεων.Αποτελεί το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιεί ευφυείς πράκτορες για εκτίμηση επανατακτικότητας.

Runner-up
INSECT-Rep

To INSECT-Rep είναι ένα καινοτόμο εντομοαπωθητικό που προέρχεται από φυτικά συστατικά και συνδυάζει 1 οργανικής ένωση και 2 αιθέρια έλαια.

Κατηγορία Innovation Idea Holders

Νικήτρια ομάδα
Waste Chain

Η ομάδα της Waste Chain αναπτύσσει ένα online marketplace Κυκλικής Οικονομίας για την σύνδεση επιχειρήσεων στην αλυσίδας αξίας διαχείρισης απορριμμάτων.

Runner-up
HydroHelix

Η ομάδα της HydroHelix έχει σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο αγωγό με υδροτουρμπίνα ως ένα νέο εργαλείο παραγωγής ενέργειας, φιλικό ως προς το περιβάλλον και ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες, με σύνδεση σε σημεία με υψηλή πίεση του δικτύου ύδρευσης.

Runner-up
GreyFlush

Η ομάδα της GreyFlush αναπτύσσει ένα σύστημα επεξεργασίας του νερού από οικιακή χρήση με στόχο τον καθαρισμό και την δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του.

Κατηγορία Περιβαλλοντικά έργα & Υποδομές powered by ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Νικήτρια ομάδα
EnRise

Η ομάδα της EnRise έρχεται να προσφέρει μία εναλλακτική μέθοδο παραγωγής χαρτιού, εφαρμόζοντας στρατηγικές κυκλικής οικονομίας και αξιοποιώντας παραπροϊόντα από την επεξεργασία ρούχων ή υπολείμματα φαγητού, δίχως απαίτηση κοπής δέντρων και μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες κατά την διαδικασία αυτού.

Κατηγορία Ενέργεια powered by ΔΕΗ

Νικήτρια ομάδα
Aenergi by Apollo

Η Apollo Green Solutions έχει αναπτύξει μία καινοτόμο πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης, το Aenergi, που μέσω εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης παρέχει στις επιχειρήσεις μία τριπλή λύση για την ανάλυση της κατανάλωσης & παραγωγής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, την βελτιστοποίηση της απόδοσης και την υποστήριξη στην συμμόρφωση με τους κανονισμούς μέσω αυτοματοποιημένων αναφορών.

Κατηγορία Ορυκτές Πρώτες Ύλες powered by EIT RawMaterials RIS HUB Greece

Νικήτρια ομάδα
Mykopanel

Η Mykopanel αναπτύσσει βιολογικής βάσης ακουστικά πάνελ από μυκήλιο για τον αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κλάδο περιορίζοντας την ανάγκη σε παραγώμενα από πετρέλαιο υλικά κατασκευής και παρέχοντας παράλληλα ενισχυμένες ιδιότητες θερμομόνωσης, πυροπροστασίας και ακουστικής εσωτερικού χώρου.

Κατηγορία Audience Choice

Νικήτρια ομάδα
Algae2Energy

Η ομάδα της Algae2Energy έχει αναπτύξει μία συσκευή βιοφωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικά απόβλητα, μέσω καλλιέργειας μικροφύκους και δέσμευσης των ελεύθερων ηλεκτρονίων που προκύπτουν από την φωτοσύνθεσή του.

Βραβεία Μεντόρων

Οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να φτάσουν τόσο ψηλά χωρίς την βοήθεια των μεντόρων τους. Η διοργάνωση λοιπόν βράβευσε τους νέους και traditional μέντορες με το μαγαλύτερο impact. Βραβεύτηκαν οι εξής μέντορες:

Ελένη Μπορέτου
Strategy & Transformation Advisor, The Stoic Hub

Παντελής Καραμανής
Strategic Insights & MarComs Consultant, Executive Coach

Νάζμι Κατσάνι
Head of Programs, Entroopia

Αγησίλαος Κυριαζής
Co- Founder / Designer, PTA Rehab 3D Orthopedics

Συνεργάτες & Υποστηρικτές
Στήριξη από Σπουδαίους Οργανισμούς για ένα Βιώσιμο Μέλλον
 
Το φετινό Πρόγραμμα υποστήριξαν μεγάλοι οργανισμοί του τομέα του Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως η ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, TITAN, Combatt, Imerys, Solar Cells Hellas S.A., εταιρείες του τομέα Τροφίμων και Εστίασης όπως η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) με το μ Artisan Water, Goody’s Burger House και η FnB Trade με το Marsalì Caffè, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας που απαρτίζουν την οργανωτική, επιστημονική, φοιτητική καθώς και την επιτροπή μεντόρων.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας