08/08/2017

Οικιακό Φαρμακείο: Απαραίτητο στην Έκτακτη Ανάγκη

του Α. Γερασιμάτου
Αρθρογραφία

Απαραίτητος και βασικός εξοπλισμός σε κάθε σπίτι, είναι το φαρμακείο. Οργανωμένο και τακτοποιημένο, τοποθετημένο σε ασφαλές σημείο που κλειδώνει, μακριά από την παιδική περιέργεια και τα άτομα με νοητικά προβλήματα. Όσο απαραίτητο είναι το κλειδί του σπιτιού μας για να μπούμε στο σπίτι, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και το οικιακό φαρμακείο για την οικογένειά μας, για τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία, για την πρώτη και άμεση αντιμετώπιση απλής αιφνίδιας ασθένειας, μικροτραυματισμών έως και σοβαρών τραυματισμών.

Το οικιακό φαρμακείο, δεν τοποθετείται χαμηλά, ώστε να μην το φτάνουν τα μικρά παιδιά και να μην έχουν εύκολη πρόσβαση άτομα με νοητική υστέρηση. Είναι πάντα κλειδωμένο και την θέση του κλειδιού αλλά και το περιεχόμενό του γνωρίζουν όλοι οι ενήλικες στο σπίτι και τα μεγάλα παιδιά. Δεν είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως, δεν το βάζουμε στο μπαλκόνι, ούτε στο μπάνιο, ούτε σε χώρους υγρασίας, ούτε σε χώρους με μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Το περιεχόμενο του φαρμακείου, πρέπει να ελέγχεται κάθε εξάμηνο και να αντικαθίσταται ευλόγως πριν την ημερομηνία λήξεως, ή όταν παρουσιάζει σημεία εξωτερικής φθοράς της συσκευασίας του. Βεβαίως, φαρμακευτικές ουσίες που ο κατασκευαστής συστήνει να διατηρούνται στο ψυγείο, απαραιτήτως πρέπει να ευρίσκονται εντός ψυγείου.

Τα είδη του φαρμακείου που εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία, κ.λ.π.) πρέπει να αντικαθίστανται νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία λήξεως της κατασκευάστριας εταιρίας.

Δεν ανακατεύουμε τα υλικά των πρώτων βοηθειών με τις φαρμακευτικές ουσίες, ούτε τοποθετούμε ακάλυπτα τα υλικά ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. θερμόμετρο υδραργύρου εκτός προστατευτικού, σύριγγες εκτός συσκευασίας, κ.α.) ώστε να διατηρούνται αποστειρωμένα, ασφαλή και να αποφεύγονται τυχόν αυτοτραυματισμοί.

Ιδιαίτερα κάθε φθινόπωρο, (αρχές Οκτωβρίου) επιβάλλεται να ελέγχεται σχολαστικά το περιεχόμενο του οικιακού φαρμακείου και τότε να γίνεται η αντικατάσταση τυχόν αλλοιωμένων ειδών και η πλήρωσή του με νέα υλικά και σκευάσματα απαραίτητα για τις ανάγκες της οικογένειας.

Για την δημιουργία ενός λειτουργικού και χρηστικού οικιακού φαρμακείου συμβουλευτείτε την ακόλουθη λίστα, ταυτόχρονα με την συμβουλή του οικογενειακού σας Ιατρού και την συνεργασία του Φαρμακοποιού της γειτονιάς σας.

Η ανωτέρω λίστα με τα περιεχόμενα ενός οικιακού φαρμακείου, δεν είναι δεσμευτική, ούτε περιοριστική. Το οικιακό φαρμακείο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση. Η χρήση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά καθ’ υπόδειξη του ιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Εντός του οικιακού φαρμακείου διατηρούμε τα σκευάσματα μαζί με την συσκευασία τους και ασφαλώς μαζί με το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης.

Για τα άτομα στην οικογένεια που πιθανόν λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα για μακροχρόνια πάθηση, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια, ώστε να μην ξεμείνουν Σαββατοκύριακο ή αργίες από τα φάρμακά τους.

Στο εσωτερικό της πόρτας του οικιακού φαρμακείου, έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε (κολλήσουμε) μια μικρή λίστα έως 10 τηλεφώνων επείγουσας ανάγκης, όπως του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων, του πλησιέστερου νοσοκομείου, του οικογενειακού ιατρού, του φαρμακοποιού της γειτονιάς, του οδοντιάτρου, κλπ.

Φάρμακα που ευρίσκονται στο φαρμακείο μας και τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άλλο και η ημερομηνία λήξεώς τους είναι μακρινή, μπορούμε να τα προσφέρουμε δωρεάν, είτε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη με την συμβουλή του φαρμακοποιού μας, είτε σε αξιόπιστες Μ.Κ.Ο. που συγκεντρώνουν φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός, φαρμάκων και οινοπνευματωδών, π.χ. :Σε περίπτωση χρήσης ηρεμιστικών, απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ. Σε περίπτωση λήψης αλκοόλ, απαγορεύεται η χρήση ηρεμιστικών.

Η ύπαρξη οργανωμένου οικιακού φαρμακείου με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την χρήση του όλων των μελών της οικογένειας, αποτελεί την πρώτη αποτελεσματική πρακτική του Οικογενειακού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης. Επίσης μας βοηθά στο να αποφεύγουμε την ταλαιπωρία της κρίσιμης στιγμής, (τρέχοντας σε φαρμακεία ή εξωτερικά ιατρεία) και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των εξωτερικών ιατρείων των κέντρων υγείας.

Η εκπαίδευση των πολιτών στην παροχή των πρώτων βοηθειών και στην χρήση του περιεχομένου του οικιακού φαρμακείου, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αξιόπιστο και πιστοποιημένο πάροχο, με κρατική άδεια λειτουργίας για την παροχή εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες και όχι από ιδιωτικές εταιρείες αμφιβόλου υποδομών,ποιότητας και αξιοπιστίας ή μη κυβερνητικές οργανώσεις ανεπαρκείς και αναξιόπιστες.

Οι πολίτες πρέπει να ζητούν πρωτίστως να γνωρίζουν, ποιος διεθνής ή εθνικός οργανισμός, ίδρυμα ή φορέας πιστοποιεί τους εκπαιδευτές, την εκπαίδευση, τα εγχειρίδια, τις εξετάσεις, την επάρκεια και την βεβαίωση, δημοσιοποιώνταςανεπιφύλακτα την πρωτότυπη άδεια δικαιόχρησης ή λειτουργίας, ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί η πληροφορία αυτή απ’ όλους.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, το Εθνικό Κέντρο PHTLS,είναι μερικοί από τους κορυφαίους και αξιόπιστους οργανισμούς στην Ελλάδα για την παροχή και πιστοποίηση της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες, σε διάφορα επίπεδα και ενότητες.Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί με υψηλό επίπεδο στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και αδιάβλητο σύστημα στις αξιολογήσεις, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.

Emergency, Crisis & Disaster Manager
Εισηγητής Σεμιναρίων Διαχείρισης Κινδύνων & Κρίσεων, Καταστροφών, Εκτάκτων Αναγκών, Εκτίμησης Επικινδυνότητας

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας