Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη νοημοσύνης και είναι δουλειά μας να ανακαλύψουμε ποια είναι και πώς να τα ενσωματώσουμε στις ζωές μας.
Οι πηγές νοημοσύνης μπορούν να μετρηθούν σε δείκτες. Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το IQ ή δείκτης νοημοσύνης, το οποίο σχετίζεται κυρίως με την ικανότητά μας να απομνημονεύουμε, να ανακτούμε στοιχεία από τη μνήμη μας και τη λογική μας. Υπάρχει επίσης ένας νέος δείκτης, ο CQ, ή ο δείκτης περιέργειας, ο οποίος αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να έχει ένα ισχυρό κίνητρο για να μάθει ένα συγκεκριμένο θέμα.
Ο ορισμός της συναισθηματικής νοημοσύνης (όπως ειπώθηκε από τους ερευνητές Peter Salavoy και John Mayer, αλλά έγινε δημοφιλής από τον συγγραφέα Daniel Goleman στο αρχικό του, ομώνυμο βιβλίο) είναι η ικανότητα:
- Αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων μας.
- Αναγνώρισης, κατανόησης και επιρροής όσον αφορά τα συναισθήματα των άλλων.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι συνειδητοποιούμε ότι τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν τη συμπεριφορά μας και να επηρεάσουν τους ανθρώπους (θετικά και αρνητικά) και πώς να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα – τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων - ειδικά όταν είμαστε υπό πίεση.
Είμαστε συναισθηματικά πλάσματα που συχνά λαμβάνουμε αποφάσεις και ανταποκρινόμαστε σε ερεθίσματα με βάση το συναίσθημα μας. Ως αποτέλεσμα, η ικανότητά μας να αυξάνουμε το EQ έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλες τις σχέσεις μας, στο πώς παίρνουμε αποφάσεις και στο πώς εντοπίζουμε ευκαιρίες. Το EQ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο Christopher D. Connors μέσα από τη δουλειά του, εντόπισε 10 ιδιότητες που πιστεύει ότι απαρτίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
1. Ενσυναίσθηση
Δημιουργούμε ενσυναίσθηση με βάση την αντίδραση μας σε άλλους. Αυτό τονίζει ο Connors είναι επίσης ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να αποκτηθεί μέσω εμπειριών. Αποθηκεύστε στη μνήμη σας αυτά τα συναισθήματα που αισθάνεστε και οι δύο στην αλληλεπίδραση, καθώς τα βάζετε σε προοπτική. Γράψτε αυτές τις σκέψεις, αναλύστε τες και καθορίστε το πώς θέλετε να αντιμετωπίζετε τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να σας αντιμετωπίζουν.
2. Αυτογνωσία
Η αυτογνωσία είναι η τέχνη της κατανόησης του εαυτού, αναγνωρίζοντας τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζετε και στη συνέχεια προετοιμάζοντας για το πώς να διαχειριστείτε τον εαυτό σας τόσο προληπτικά όσο και κατά τη δράση. Η αυτογνωσία είναι το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας, αλλά και πώς αντιλαμβανόμαστε τους άλλους να μας βλέπουν. Το δεύτερο, που αφορά έναν εξωγενή παράγοντα, είναι πάντα δυσκολότερο να αξιολογηθεί σωστά.
Για τον εαυτό σας, ρωτήστε τις ενδοσκοπικές ερωτήσεις, να επιθυμείτε τη γνώση και να είστε περίεργοι. Και για τους άλλους, αναζητήστε ανατροφοδότηση σε ένα ειλικρινές, οικείο περιβάλλον.
3. Περιέργεια
"Δεν έχω ειδικά ταλέντα. Είμαι μόνο παθιασμένα περίεργος. "- Albert Einstein
«Δείξτε μου ένα περίεργο άτομο που είναι πρόθυμο να μάθει και να βελτιωθεί και θα σου δείξω μια ιστορία επιτυχίας που πρόκειται να συμβεί» αναφέρει ο Connors. Όταν είστε περίεργοι, είστε παθιασμένοι, και όταν είστε παθιασμένοι οδηγείστε στο να θέλετε να είστε καλύτεροι. Οι "κεραίες" σας είναι στα πράγματα που αγαπάτε, να θέλετε να μεγαλώνετε και να μαθαίνετε περισσότερα. Αυτή η νοοτροπία εκμάθησης επηρεάζει θετικά άλλες περιοχές της ζωής σας όπως τις σχέσεις σας.
4. Αναλυτική σκέψη
Οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι και αποφασισμένοι άνθρωποι είναι βαθιά στοχαστές που αναλύουν και επεξεργάζονται όλες τις νέες πληροφορίες που έρχονται στο δρόμο τους. Συνεχίζουν να αναλύουν παλιές πληροφορίες, συνήθειες και τρόπους να κάνουν πράγματα για να δουν αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε όλοι "αναλυτές" υπό την έννοια ότι σκεφτόμαστε συνειδητά όλες τις νέες πληροφορίες που έρχονται στον δρόμο μας.
Τα άτομα με υψηλό EQ είναι λύτες προβλημάτων και καθημερινοί φιλόσοφοι που μελετούν το «γιατί» της ύπαρξης, το «γιατί» κάνουμε αυτό που κάνουμε και οι οποίοι φροντίζουν με πάθος να ζουν μια ενάρετη ζωή. Το να έχετε ένα αναλυτικό μυαλό σημαίνει να έχετε μια υγιή όρεξη για μια διαρκώς βελτιωμένη νοοτροπία που πηγάζει από την βελτίωση του εαυτού σας και πάντα παραμένει ανοικτή σε νέες ιδέες.
5. Πίστη
Ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο της διατήρησης του συναισθηματικού αυτοέλεγχου είναι να χρησιμοποιείτε τη δύναμη της πίστης στον εαυτό σας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Υπάρχει η πίστη ότι οι άνθρωποι και τα πράγματα στη ζωή σας είναι εκεί για έναν λόγο, και ότι όλα τελικά θα λειτουργήσουν για το καλό.
Η πίστη από μόνη της δεν θα σας βοηθήσει. Χρειάζεται δράση, φυσικά. Αλλά όταν συνδυάζετε την πίστη με ισχυρές αξίες όπως η σκληρή δουλειά, η επιμονή και μια θετική στάση, έχετε δημιουργήσει το θεμέλιο ενός πρωταθλητή. Κάθε μεγάλος ηγέτης χρησιμοποιεί την πίστη, είτε σε ένα πρακτικό πλαίσιο, είτε συναισθηματικό είτε σίγουρα πνευματικό.
Περάστε χρόνο στο διαλογισμό. Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο πιστεύετε στον εαυτό σας. Αποκτήστε μια μεγαλύτερη πίστη στο πρόσωπο που είστε και που θέλετε να γίνετε. Και εμπιστευθείτε ότι τα κομμάτια στη ζωή σας θα συναντηθούν κατά τρόπο που θα σας βοηθήσει να ζήσετε τολμηρά και χαρούμενα.
6. Τα πρέπει και τα θέλω
Το συναισθηματικά έξυπνο μυαλό είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των πραγμάτων που χρειάζεται σε σχέση με τα πράγματα που θα ήταν "ωραίο να έχει" που ταξινομούν πιο εύστοχα ως επιθυμία. Μια ανάγκη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της "Ιεραρχίας των Αναγκών" του Αβραάμ Μάσλο, αποτελεί ό,τι αφορά το βασικό επίπεδο όπως η ασφάλεια, η επιβίωση και η διατροφή. Μόλις αυτά τα πράγματα ικανοποιηθούν, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες ανάγκες και φυσικά τις επιθυμίες.
Μια "επιθυμία" είναι ένα μεγάλο σπίτι, ωραίο αυτοκίνητο, ακόμα και το ολοκαίνουργιο iPhone. Δεν χρειαζόμαστε αυτά τα πράγματα για να επιβιώσουμε, αλλά μάλλον τα θέλουμε με βάση τις προσωπικές επιθυμίες μας ή αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι έχει σημασία στην κοινωνία. Γίνετε κατανοητοί στο να γνωρίζετε τι πραγματικά χρειάζεται να ζήσετε, να πετύχετε στόχους και να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σχεδιάσει μια πολύ σαφή διάκριση ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεστε και στο τι θέλετε.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά πράγματα και πάντα δημιουργούν ανάγκες πριν εκπληρώσουν τις επιθυμίες.
7. Πάθος
Η εμπνευσμένη ηγεσία και η αγάπη για αυτό που κάνετε γεννιέται από το πάθος σας για ένα αντικείμενο ή τους ανθρώπους. Τα άτομα με υψηλό EQ χρησιμοποιούν το πάθος και το σκοπό τους για να αναφλέξουν τον κινητήρα που τους οδηγεί να κάνουν ό, τι κάνουν. Αυτός το πάθος είναι μεταδοτικό - διεισδύει σε όλους τους τομείς της ζωής του και ξεχειλίζει τους ανθρώπους γύρω του.
Το πάθος είναι αυτό που από το «δεν είναι σίγουρο» όταν το νιώθεις ή ακόμα και όταν το βλέπεις σε άλλους, απλά το ξέρεις. Το πάθος είναι η φυσική επιθυμία, το ένστικτο, η κίνηση, η φιλοδοξία και η αγάπη για ένα αντικείμενο ή κάποιον. Το πάθος φέρνει θετική ενέργεια που μας συντηρεί και μας εμπνέει να θέλουμε να συνεχίσουμε. Και δεν αποτελεί κανένα μυστικό ότι οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι είναι επίσης πρόθυμοι να επιμείνουν και να ωθήσουν τη δύναμη τους μπροστά, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.
8. Αισιοδοξία
Εάν θέλετε να αυξήσετε τις ευκαιρίες σας, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να σκεφτείτε ξεκάθαρα και εποικοδομητικά, είστε σε θέση να διατηρήσετε μια θετική στάση. Από όλα τα πράγματα που προσπαθούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε, η στάση μας είναι το κύριο πράγμα που βρίσκεται πάντα υπό τον έλεγχό μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να ζούμε καθημερινά με τρόπο θετικό. Είναι τόσο απλό.
9. Προσαρμοστικότητα
Η προσαρμοστικότητα δεν είναι απομίμηση. Σημαίνει δύναμη αντίστασης και αφομοίωσης. "- Μαχάτμα Γκάντι
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν πότε πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους και πότε είναι καιρός για μια αλλαγή. Αυτή η ικανότητα να παίρνετε άμεσες, γρήγορες αποφάσεις προς το καλύτερο σας συμφέρον ονομάζεται προσαρμοστικότητα. Πρέπει να καθορίσετε πότε πρέπει να παραμείνετε στην πορεία ή πότε να συνεχίσετε προς άλλη κατεύθυνση.
Ομοίως, όταν μια στρατηγική δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να αξιολογήσετε και να προσδιορίσετε αν κάτι άλλο θα λειτουργήσει. Από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας, στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεστε τους άλλους, στην καθημερινή σας ρουτίνα, παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι να προσαρμοστείτε και να εισάγετε νέα στοιχεία στο πώς σκέφτεστε και τι κάνετε.
10. Επιθυμία να βοηθήσετε τους άλλους να επιτύχουν και να επιτύχετε και εσείς
Τέλος, ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο ενδιαφέρεται για τη συνολική επιτυχία και την επίτευξη των στόχων - όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συνεργάτες του. Η εμπνευσμένη ηγεσία και το πάθος τους, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία τους, τους ωθεί να θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Πολύ συχνά, μας απορροφά το "Σε τι ωφελεί αυτό μένα;" Πρέπει να μας ανησυχήσει αυτό. Είναι απαραίτητο, οπότε μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει διαφορετικά. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να επικεντρωθούμε στο δικό μας συμφέρον, θα πρέπει επίσης να διατηρήσουμε ένα πνεύμα επιθυμίας και ελπίδας για να θέλουμε να δούμε τους συνεργάτες γύρω μας να πετύχουν.
Δεν είναι μόνο μια λαμπρή προστασία από το φθόνο και την απληστία, αλλά αναζωογονεί το πάθος μας και μας οδηγεί προς την επίτευξη του επόμενου στόχου μας. Μας βοηθά να κερδίζουμε συμμάχους και να χτίζουμε ισχυρές σχέσεις που επιστρέφουν για να μας βοηθήσουν με αμοιβαίο τρόπο.