Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την φύση. Αυτή είναι μια γνωστή φράση. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα, από μια μικρή βόλτα σε μια μεγαλούπολη ή αν παρατηρήσουμε τους ανθρώπους, που στις διακοπές τους έχουν ανάγκη να πάνε στην εξοχή για να ανανεωθούν. Η έντονη τάση για φυγή έχει δημιουργηθεί από ένα «φυσικό κενό» μέσα μας όπως το έχω ονομάσει, μιας και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η αστυφιλία έχουν απομακρύνει και ακόμα απομακρύνουν τον άνθρωπο από το φυσικό περιβάλλον του.
Από την άλλη, υπάρχει μια συνεχόμενη προσπάθεια παγκοσμίως να δημιουργούνται συνεχώς ιδεολογικές οικολογικές κινήσεις, οι οποίες μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και μερικές από αυτές έχουν πετύχει σημαντικές νίκες. Τι είναι όμως η οικολογία; Οικολογία (εξ ορισμού) είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς και την αλληλεπίδραση τους με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζώντων οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο η οικολογία δεν ασχολείται με το τι είναι σωστό ή τι είναι λάθος για ένα οικοσύστημα, αλλά με την επιστημονική μελέτη και ανάλυση δεδομένων που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Οπότε για να είμαστε ποιο σωστοί θα ήταν καλύτερο να ονομάζαμε αυτές τις οργανώσεις σαν φιλοπεριβαλοντικές.
Κατά κάποιο τρόπο οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε φιλοπεριβαλοντιστές. Καθένας που αισθάνεται τον εαυτό του σαν μέρος της φύσης και θέλει να είναι φίλος της φύσης, θα πρέπει να στοχαστεί το εξής: Παρόλο που θεωρούμε ανώτερους τους εαυτούς μας σε σχέση με τα φυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φωτοσυνθέσουμε και να φτιάξουμε την απαραίτητη ενέργεια για την ζωή μας από τον ήλιο απευθείας. Στην πραγματικότητα λεγόμαστε όλοι ετερότροφοι οργανισμοί, δηλαδή αυτοί που παραλαμβάνουν με την τροφή τους, τις χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι το οξυγόνο που κάθε στιγμή αναπνέουμε, έχει προέλθει από τα φυτά είτε είναι σε θάλασσα είτε στα δάση.. Κατανοώντας τώρα την σημαντικότητα των φυτών θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω σε αυτό το ζήτημα. Εμείς συνεχώς μέχρι το θάνατο μας, καταναλώνουμε μία ενεργεία που μας την προσφέρουν τα φυτά, εφόσον είναι οι μόνοι παραγωγοί οργανικών ενώσεων, από τα απλά ανόργανα στοιχεία . Στην πραγματικότητα εμείς μόνο παίρνουμε ενώ εκείνα δίνουν απλόχερα και γενναιόδωρα. Πόσο μεγάλη άραγε είναι η προσφορά αυτών των όντων για να ζήσουμε εμείς; Θα ήταν δίκαιο να μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει αυτή την προσφορά και να προσπαθήσει να κάνει κάτι για αυτό. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε είναι να ευγνωμονούμε την φύση και το περιβάλλον και να μην το καταστρέφουμε όπως συμβαίνει δυστυχώς σε μερικά δάση μας. Τελικά όμως πως μπορεί να βοηθήσει κανείς;
Σε όλη την πορεία της εργασίας μου μέχρι σήμερα διέσπειρα αρκετά δέντρα και θάμνους. Για το λόγο αυτό παρακινώ τον καθένα μας να φυτέψει δέκα τουλάχιστον δέντρα στην ζωή του, βιώνοντας την χαρά της δημιουργικότητας. Για να δώσει και αυτός κάτι πίσω που μέχρι τώρα δανείζεται.