Θα περάσει. Όπως τόσα και τόσα άλλα ακραία γεγονότα. Θα αφήσει πόνο, θλίψη, αναμνήσεις, απώλειες αγαπημένων μας. Θα αφήσει ψυχικά τραύματα, περιορισμούς, νέες συνήθειες και συμπεριφορές. Όσοι επιβιώσουμε θα γυρίσουμε σελίδα. Θα προχωρήσουμε γιατί έτσι είναι η ζωή. Μας σπρώχνει να προχωρήσουμε. Όμως θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο σοφοί. Αλλά το ζητούμενο είναι να έχουμε αποκτήσουμε και περισσότερη ανθρωπιά. Μπορούμε.
Και θα επιστρέψουμε. Όλοι, στις δουλειές μας. Στο γραφείο μας, στο μαγαζί μας, στην επιχείρησή μας. Οι πλατείες, τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, θα γεμίσουν από τις φωνές και την βουή της ανθρώπινης δραστηριότητας και πάλι. Οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν από αυτοκίνητα. Τα μαγαζιά μας θα γεμίσουν από πελάτες. Αλλά και οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα σφύζουν και πάλι από ζωή, από νιάτα, από ομορφιά, από χαρά.
Σήμερα όμως, όλοι, μένουμε σπίτι. Εργοδότες και εργαζόμενοι. Μόλις περάσει η κρίση υγείας, όλοι, θα επιστρέψουμε στις θέσεις μας. Εργοδότες και εργαζόμενοι. Βλέπεις, η κρίση αυτή δεν έκανε διάκριση με βάση την τσέπη, ούτε με βάση τα υπάρχοντα, τα πιστεύω, τα συναισθήματα ή τα όνειρα. Άλλα κριτήρια είχε για να μας συνετίσει.
Τύχη αγαθή, ήθελε η χώρα μας στο ξέσπασμα της κρίσης υγείας, να κυβερνάται από επιτελείο αξιωματούχων που έδρασαν με γρήγορα αντανακλαστικά, επιστημονική κατάρτιση και επάρκεια, κριτική σκέψη, τόλμη, αποφασιστικότητα, καινοτομία, γενναιόδωρες πρακτικές και παροχές, με αποτέλεσμα, η συλλογική αντίδραση της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού πληθυσμού να ανακόψει απρόσμενα την θανατηφόρο επέλαση του κοροναϊού (CoVID-19), μειώνοντας στο ελάχιστο την προσβολή και την θνησιμότητα. Δράση μοναδική και αποτελεσματική και σωτήρια, η οποία δεν επετεύχθη σε πολλές άλλες χώρες.
Αύριο λοιπόν, που όλοι θα επιστρέψουμε στις εργασίες μας, εργοδότες και εργαζόμενοι, καλό είναι να έχουμε αναθεωρήσει προς το καλύτερο και το ωφελιμότερο για εμάς και για τους άλλους, κάθε κακή και ακραία νοοτροπία ή συμπεριφορά ή θεώρηση που είχαμε παγιώσει και ακολουθούσαμε ως την μόνη ενδεδειγμένη «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», η οποία είτε ξεπεράστηκε είτε κατέστη αναποτελεσματική.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στην επιχειρηματικότητα και στην εργασία, θα σημάνει αυτόματα και την επιστροφή στην νέα κανονικότητα, σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό της διαχείρισης κρίσεων, την διεθνή εμπειρία αλλά και την διεθνή πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας, την κινητήριο δύναμη της οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλουν καθοριστικά στις θέσεις εργασίας, στην συνεισφορά του ΑΕΠ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, ενώ εξασφαλίζουν κοινωνική σταθερότητα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΕ-28), το 99,8% των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε εθνικό επίπεδο (ΕΛΛΑΔΑ) το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87,0% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις. Η πλειονότητα αυτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μικρές και απασχολούν λιγότερο από 10 άτομα.
Σε λίγες ημέρες, εσύ, ο εργοδότης της μικρομεσαίας επιχείρησης, θα βάλεις και πάλι το κλειδί στην πόρτα της επιχείρησής σου. Και ασφαλώς οι πρώτοι που περιμένεις να μπούνε, είναι το προσωπικό σου, έπειτα οι προμηθευτές σου και τέλος οι πελάτες σου.
‘‘Εκείνη ακριβώς την στιγμή που θα ξεκλειδώνεις την επιχείρησή σου, την ίδια στιγμή μαζί με εσένα θα ξεκλειδώνει και όλη η Ελλάδα, για να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της στο προσωπικό της (εργατικό, στελεχιακό και επιστημονικό δυναμικό), στους προμηθευτές της (εγχώρια αγαθά, εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα) και στους πελάτες της (χώρες της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. που προμηθεύονται ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, τουρισμός απ’ όλο τον κόσμο, κ.α.), ώστε να επανεκκινηθεί η εθνική οικονομία’’ ©
Η κρίση υγείας και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις, σηματοδότησαν μια νέα κατάσταση που με την σειρά της θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.
Σε αυτή την νέα αρχή, εσύ ο εργοδότης, καλείσαι να ανασυνταχθείς, να αναβαθμίσεις τον ρόλο σου και να διευρύνεις την επιχειρηματική σου υπόσταση και δράση. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Απεναντίας είναι δυσκολότερο από κάθε άλλη φορά. Η διαφορά είναι ότι, σε αυτή την κατάσταση δεν είσαι μόνος σου. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όλες οι ομοειδείς επιχειρήσεις σαν την δική σου και σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες. Επίσης η οικονομική ύφεση, όσο έχει επηρεάσει εσένα, άλλο τόσο έχει επηρεάσει και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.
Την στιγμή που θα ξεκλειδώνεις την επιχείρησή σου, φίλε εργοδότη, σημαίνει ότι είσαι υγιής, είσαι όρθιος, είσαι σε θέση να λαμβάνεις αποφάσεις και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα. Άρα έχεις προοπτική. Σίγουρα έχεις προβλήματα, αλλά έχεις προοπτική.
Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, εντός της επιχείρησής σου, έχεις ως συμπαραστάτες και υποστηρικτές, το προσωπικό σου. Είναι οι δικοί σου άνθρωποι, οι μέχρι σήμερα έμπιστοι και ικανοί συνεργάτες σου, οι φίλοι σου, τα στιβαρά χέρια και τα δυνατά μυαλά που σε στήριξαν και που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Είναι η ψυχή της επιχείρησής σου, είναι η καλύτερή σου διαφήμιση, είναι το φωτεινό πρόσωπο και το αστραφτερό χαμόγελο που θέλεις και χρειάζεσαι προς τρίτους, πελάτες, προμηθευτές, χρηματοδότες.
Είναι και αυτοί υγιείς και έχουν θέληση να εργαστούν και πάλι. Και μάλιστα έχουν την ίδια θέληση με την δική σου. Έχουν την ίδια επιθυμία, μοιράζονται το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους, τις ίδιες ανησυχίες για το αύριο. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και εσύ ο εργοδότης περιμένετε τους ίδιους πελάτες να σας υποστηρίξουν. Αν κάποιο από τα δύο μέρη (εργοδότης ή εργαζόμενος) χάσει, λόγου χάρη, την αισιοδοξία του, θα συμπαρασύρει και το άλλο μέρος στην απαισιοδοξία και στην μεμψιμοιρία.
Εσύ φίλε εργοδότη, περιμένεις από το προσωπικό σου φρέσκιες ιδέες, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, δυναμική, παραγωγικότητα. Και το προσωπικό σου περιμένει από εσένα φρέσκιες ιδέες, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, δυναμική, παραγωγικότητα. Και οι δυο μαζί περιμένετε να αρχίσει στο ταμείο της επιχείρησης να μπαίνουν χρήματα. Για να πληρωθείτε και οι δύο και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας. Για να ανακάμψει η επιχείρηση και να ομαλοποιηθεί η νέα κανονικότητα.
Εσύ φίλε εργοδότη και οι εργαζόμενοί σου έχετε μια σχέση αλληλεξάρτησης. Υπάρχετε ο ένας για τον άλλον. Νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον. Δουλεύετε ο ένας για τον άλλον.
‘‘Μην πέσεις στην παγίδα των ηλιθίων εργοδοτών που πιστεύουν, διαδίδουν και εφαρμόζουν το «ουδείς αναντικατάστατος». Αυτό ειπώθηκε από ηλιθίους, εφαρμόζεται από ηλιθίους, αναπαράγεται από ηλιθίους και εξυπηρετεί μόνο ηλιθίους εργοδότες. ’’ ©
Η εποχή του «μεγάλου αφεντικού» πέρασε ανεπιστρεπτί. Και η παρούσα κρίση υγείας σε όλο τον πλανήτη, το κατέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο κάθε επιχείρησης, όπως είναι το ταμείο της επιχείρησης ή όπως είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να υφίσταται. Και ακόμα πιο πολύτιμο. Το πολυτιμότερο.
Εργοδότες και εργαζόμενοι, πέρα από πολύτιμοι, είναι απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον. Ιδιαίτερα οι εργοδότες που συντηρούν την θεωρία του «αναλώσιμου» εργαζόμενου ή του εργαζόμενου «passe-partout» πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα και να εγκαινιάσουν μια νέα προσέγγιση των εργαζομένων τους που θα διέπεται από ευγένεια, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, εντιμότητα, αξιοκρατία, υπευθυνότητα, υποστηρικτικότητα.
Πρέπει να αντιληφθείς φίλε εργοδότη ότι, εσύ και το προσωπικό σου είσαστε μια ομάδα. Η επαφή και η επικοινωνία είναι βασικοί όροι της εργασιακής σας ζωής. Χωρίς αυτές δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, ούτε να συνεργαστείτε για καλό αποτέλεσμα. Όσο πιο σωστές είναι οι κοινές σας ενέργειες, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε και τόσο καλύτερη εικόνα δείχνετε στους πελάτες σας, σαν μια αποτελεσματική ομάδα με ισότιμα μέλη, αποτέλεσμα της αρμονικής αλληλεξάρτησης και της διάφανης επικοινωνίας. Το είδος των σχέσεων μέσα σε μια ομάδα, έχει άμεση σχέση με την απόδοση της ομάδας.
Πρωτίστως, από εσένα φίλε εργοδότη εξαρτάται εάν θα ανταμείβεις και θα ενθαρρύνεις την ομάδα σου, αν θα κατανοείς τις ανάγκες της και θα συμβάλεις στην ενότητά της, αν θα προσανατολίζεις την δουλειά σου προς τον κοινό σκοπό αποδόσεως, ή αν θα είσαι απόμακρος, απομονωμένος, εμμονικός, επιθετικός, ανεπαρκής, αναποτελεσματικός. Η ομάδα σου, δηλαδή το προσωπικό σου, περιμένει από εσένα την πρώτη κίνηση, το πρώτο βήμα, τον πρώτο λόγο, για να ακολουθήσει.
Ξεκίνα από σήμερα. Ναι, από σήμερα που μένεις σπίτι, που η δουλειά σου δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, που εκτός των άλλων, μετράς τις μέρες για να περάσουν, κάνεις όνειρα, σχέδια, γράφεις – σβήνεις – γράφεις, επικοινωνείς, ακούς ειδήσεις, κάνεις υπομονή, . . .
Πριν ανοίξεις την επιχείρησή σου.
Βήμα ΠΡΩΤΟΝ
Επικοινώνησε με το προσωπικό σου
Σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τους εργαζόμενους της επιχείρησής σου, έναν προς έναν. Σήμερα. Μίλησέ τους, άκουσέ τους. Μην στείλεις μήνυμα, μην στείλεις e-mail. Άκουσε την φωνή τους, την έκπληξή τους, νοιώσε την συγκίνησή τους. Το ίδιο θα συμβεί και σε αυτούς. Σε μια 10λεπτη τηλεφωνική σου επικοινωνία, ρώτησε τον καθέναν ότι θέλεις, κάνοντας μια χαλαρή και φιλική συζήτηση, δίχως να σταθείς στα της επιχείρησης. Μίλα ανθρώπινα για το σήμερα. Δείξε ότι νοιάζεσαι και γι’ αυτούς. Κάνε τους να νοιώσουν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια. Στην δική σου, της επιχείρησής σου. Ουσιαστικά, όχι τυπικά. Είναι σπουδαία αυτή σου η ευγενική χειρονομία και θα μετρήσει.
Κάλεσέ τους πριν σε καλέσουν αυτοί για να τους ευχηθείς για το Πάσχα, εφόσον το προσωπικό σου δέχεται ευχές. Κάνε πρώτος την κίνηση. Δείξε ενδιαφέρον, εγκαρδιότητα, άκουσε με προσοχή, ενθάρρυνε, χάρισε αισιοδοξία. Ενθάρρυνε την μεταξύ τους επικοινωνία (μεταξύ των εργαζομένων) ώστε να νοιώθουν ότι έχουν στήριγμα ο ένας τον άλλον, να παίρνουν κουράγιο, να ενισχύσουν τους δεσμούς τους. Η ομάδα σου θα γίνει πιο δυνατή, πιο στιβαρή.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Επικοινώνησε και πάλι με το προσωπικό σου
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει την λήξη των περιοριστικών μέτρων, κάλεσε τους εργαζόμενους της επιχείρησής σου και πάλι και μοιράσου την χαρά σου μαζί τους. Το ίδιο θα έχουν την ανάγκη να κάνουν και αυτοί. Άφησε την χαρά σου να εκδηλωθεί για να πράξουν και οι εργαζόμενοί σου το ίδιο. Τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά θα τα μοιράζεστε όλοι μαζί, στο μέτρο του δυνατού. Δώστε το πολυπόθητο ραντεβού για να προετοιμάσετε την επιχείρηση να ανοίξει. Όλοι μαζί σαν ομάδα. Τηρώντας τα τυπικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι η πιο καλή ευκαιρία όλες οι βάρδιες να βρεθούν και να συνεργαστούν ταυτόχρονα. Η συντροφικότητα και η φιλία που θα αναπτυχθεί θα μεγιστοποιήσει την απόδοση.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Μόλις ανοίξεις την επιχείρησή σου.
Βήμα ΤΡΙΤΟΝ
Εγκάρδιο Καλωσόρισμα κάθε εργαζόμενου
Καλωσόρισε εγκάρδια κάθε εργαζόμενό σου πριν πιάσει δουλειά, σαν να είναι η πρώτη του μέρα στην νέα του εργασία. Πρόσφερέ του καφέ και μια ολιγόλεπτη γεμάτη ενσυναίσθηση συζήτηση. Θα βοηθήσει να αναδειχθούν τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία στην νέα κανονικότητα. Θα μάθεις πως επέστρεψε στην εργασία του συναισθηματικά, θα τον ενημερώσεις και θα τον βοηθήσεις να αναλάβει και πάλι την θέση εργασίας που κατείχε. Κάνε τον να νοιώσει υπερηφάνεια από την προσωπική του συμμετοχή και συνεισφορά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επιχείρησής σου. Δώσε του την αξία που του πρέπει.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΤΕΤΑΡΤΟΝ
Ψυχολογική και Εργασιακή στήριξη
Στήριξε ψυχολογικά τον εργαζόμενό σου. Θυμήσου ότι αφιερώνει τουλάχιστον 10 ώρες καθημερινά για την εργασία του (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου της προετοιμασίας, του χρόνου της άφιξης, της αναχώρησης και της επιστροφής του στο σπίτι). Πρέπει στο περιβάλλον εργασίας να νοιώθει σαν στο περιβάλλον του σπιτιού του. Συνεργάσου μαζί του με καλοσύνη. Η καλοσύνη είναι η μοναδική επένδυση που δεν πάει ποτέ χαμένη. Αναγνώρισε την προσπάθειά του και επιβράβευσε κάθε καλό αποτέλεσμα, έστω και ασήμαντο. Ενθάρρυνε στην ανάληψη πρωτοβουλιών.
Διευκόλυνε όποιον εργαζόμενό σου αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση στο σπίτι, είτε με ευέλικτο ωράριο, είτε με ολοήμερη απουσία από την εργασία του χωρίς διακοπή της μισθοδοσίας του. Με 30 και 40 ευρώ λιγότερα μια ημέρα, καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν έκλεισε. Δημιούργησε ευκαιρίες για συζήτηση με κάθε εργαζόμενό σου σε μηνιαία βάση. Μην κάνεις meetings, περιόρισέ τα στο ελάχιστο, διότι δεν αποδίδουν τόσο όσο αποδίδει μια ιδιωτική συζήτηση, φιλική, ειλικρινής, έξω από την επιχείρησή σου, στο δρόμο, στο πάρκο, σε βόλτα με καφέ στο χέρι, σε μαγαζί για φαγητό. Μέσα από μια τέτοια συζήτηση θα ξεπεραστεί η όποια αβεβαιότητα και φόβος για το αύριο και θα λυθούν προβλήματα. Εάν θέλεις να κάνει meeting με όλο το προσωπικό, προσπάθησε να το πραγματοποιήσεις εκτός επιχείρησης, σε περιβάλλον που να έχει γιορτινό χαρακτήρα. Η ομάδα σου μπορεί να σε βοηθήσει στην πραγματοποίηση αυτού και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΠΕΜΠΤΟΝ
Ειλικρινής ενημέρωση και συνεργασία
Ενημέρωσε με ειλικρίνεια για την νέα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρησή σου και την νέα πορεία που θα ακολουθήσει. Ενημέρωσε για το πώς κινήθηκε ή δεν κινήθηκε ο ανταγωνισμός, η αγορά του κλάδου σου, ποιες οι σχέσεις της εταιρείας με τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους χρηματοδότες. Οι πληροφορίες αυτές μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν πρέπει να αποτελούν μυστικό, αλλά πρέπει να τις μοιράζεσαι με την ομάδα σου.
Ενημέρωσε με ειλικρίνεια για να γνωρίζει το προσωπικό σου πως θα εργαστεί, ποια τα αποθέματα πρώτων υλών, ποια η οικονομική κατάσταση, πως αυτή θα επηρεάσει ή δεν θα επηρεάσει την μισθοδοσία τους, τις θέσεις εργασίας, τα ωράρια λειτουργίας, ποιες ιδέες, λύσεις, καινοτομίες προτείνεις για να ανακάμψει η επιχείρηση και τι περιμένεις από το προσωπικό σου. Μίλησε με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση. Συνεργάσου με εντιμότητα και διαφάνεια. Όταν η ειλικρίνεια και η αυτοπεποίθηση βασίζονται στην αλήθεια, αυτό εκπέμπεται και η ομάδα πιστεύει σε αυτό. Ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών της επιχείρησης, στόχευσε ψηλότερα, πίστεψε ότι είναι εφικτό να τα καταφέρετε και θα τα καταφέρετε όλοι μαζί.
Να συμβουλεύεις και να καθοδηγείς το προσωπικό σου κάθε στιγμή. Να είσαι παρών, ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι ως φυσική παρουσία στην επιχείρηση. Να τηρείς τον λόγο σου και να είσαι αποφασιστικός. Υιοθέτησε προτάσεις από το προσωπικό σου οποιασδήποτε βαθμίδας, που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία ή στην ανάπτυξη της επιχείρησής σου.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΕΚΤΟΝ
Εκπόνηση πλάνου
Από σήμερα μπορείς να ξεκινήσεις να εκπονείς ένα νέο πλάνο απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησής σου, ώστε να μην κλείνει ή να μην πέφτει σε ρυθμούς απόδοσης, σε περίπτωση μαζικής ασθένειας και απουσίας του προσωπικού ή εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων ή πτώσης της αγοράς ή δικής απουσίας λόγω ασθένειας ή άλλων λόγων. Το πλάνο αυτό μπορείς να το συζητήσεις με το προσωπικό σου, να το εμπλουτίσεις με τις ιδέες τους και να το ολοκληρώσεις, όχι για να μπει σε κάποιο συρτάρι ή να φυλαχθεί σαν αρχείο στον υπολογιστή, αλλά για να μπει σε εφαρμογή από την επομένη.
Τα πλάνο απρόσκοπτης λειτουργίας μιας επιχείρησης επί της ουσίας είναι ένας ξεκάθαρα προσδιορισμένος στόχος απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησης. Η έλλειψή του οδηγεί την επιχείρηση σε αβεβαιότητα. Η ύπαρξή του οδηγεί την επιχείρηση σε αποτελεσματικότητα.
Οι άνθρωποι που δομούν τους στόχους τους με συγκεκριμένους όρους έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν βέβαιοι για την πραγμάτωσή τους και 32% περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν ότι έχουν την ζωή τους κάτω από τον έλεγχό τους. Η εκπόνηση πλάνου απρόσκοπτης λειτουργίας στην επιχείρησή σου, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη και την σιγουριά του προσωπικού σου και θα αναδείξει και την δική τους δέσμευση στην εφαρμογή του.
-
Το βήμα αυτό δεν κοστίζει, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΕΒΔΟΜΟΝ
Πλάνο αποταμίευσης
Οι κρίσεις μας ωθούν στην αλλαγή. Τώρα είναι ώρα για αλλαγή. Για ριζική αλλαγή. Η κατεύθυνση που θα πάρει ο κάθε ένας από εμάς εξαρτάται αποκλειστικά από τον καθένα μας. Αλλά για να αλλάξουμε χρειάζεται αποφασιστικότητα. Και η αποφασιστικότητα δεν έχει ενδιάμεση κατάσταση. Δεν μπορείς να πεις είμαι λίγο αποφασισμένος, όπως δεν μπορείς να πεις είμαι λίγο έγκυος. Είσαι ή δεν είσαι.
Στρώσου κάτω, πάρε χαρτί και μολύβι και κάνε τον προγραμματισμό σου. Ως εργοδότης έχεις την αποκλειστική υποχρέωση. Οι όποιες οικονομικές σου εκκρεμότητες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Κάποιες θα τακτοποιείς, κάποιες άλλες θα δημιουργείς. Εμπεριέχονται και αυτές στον κύκλο διατήρησης της επιχειρηματικότητας. Όλες οι επιχειρήσεις, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι, ακριβώς έτσι λειτουργούν. Το έχεις αποδεχθεί από το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης. Άλλοτε οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι μεγάλες και άλλοτε μικρές.
Αλλά η επιβίωση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τα ταμειακά αποθέματα. Το λησμόνησες ή το υποτίμησες; Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το από εδώ και πέρα. Συμβουλέψου τους ειδικούς της επιχείρησής σου και πάρε την απόφαση. Είναι αποκλειστικά δική σου. Φτιάξε το πλάνο σου. Δεσμεύσου πάνω σε αυτό, διαφορετικά θα μείνει ως απλή επιθυμία. Η αποταμίευση σε μια επιχείρηση δίνει νόημα στην ύπαρξή της. Το νόημα βρίσκεται στην καθημερινή προσπάθεια της αποταμίευσης και όχι στο σύνολο των συγκεντρωθέντων χρημάτων. Αυτά θα αποκτήσουν νόημα την στιγμή της έκτακτης ανάγκης. Να θυμάσαι ότι, όσο περισσότερο αναβάλεις την έναρξη της αποταμίευσης, τόσο περισσότερο θα υποφέρεις ακόμη και για τα ασήμαντα ζητήματα της επιχείρησής σου, όταν δεν θα μπορείς να τα καλύψεις.
Η ελάχιστη αποταμίευση του 5% είναι μια πολύ καλή αρχή, εφόσον είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη σε κοντινά χρονικά διαστήματα, λόγου χάρη, μηνιαία. Μην φοβηθείς ότι θα σου λείψουν, γιατί θα το αναβάλεις. Ξεκίνησέ το με αυτοπεποίθηση από τον πρώτο κιόλας μήνα ή από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας λειτουργίας της επιχείρησής σου. Η αποταμίευση δεν βασίζεται στην δύναμη, ούτε στην ποσότητα, βασίζεται αποκλειστικά στην επιμονή.
-
Το βήμα αυτό κοστίζει ελάχιστα, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Βήμα ΟΓΔΟΟΝ
Καθιέρωση εταιρικής κουλτούρας
Δεν είναι υπερβολή να καθιερώσεις στην επιχείρησή σου ένα ενιαίο σύστημα αξιών, αρχών, παραδοχών, εννοιών, το οποίο συνθέτει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, που με την σειρά του θα προσδιορίζει το πώς θα συμπεριφέρεται το προσωπικό σου, μεταξύ τους, με τον εργοδότη τους, με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τρίτα πρόσωπα. Αυτό ονομάζεται «εταιρική κουλτούρα». Τα οφέλη είναι σπουδαία, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εσωτερικά, συσπειρώνει το προσωπικό το οποίο αναπτύσσει συλλογική ταυτότητα και εξωτερικά καθοδηγεί τις καθημερινές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων.
Η εταιρική κουλτούρα αντιπροσωπεύει το άγραφο, συναισθηματικό κομμάτι της επιχείρησής σου και συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην σωστή αντιμετώπιση του πελάτη, στην καλή ψυχολογία στον εργασιακό χώρο, στην βελτίωση της εικόνας προς τρίτους και στην αύξηση της κερδοφορίας. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας. Η επικράτηση, οδηγεί στην επιβίωση. Η επιβίωση, οδηγεί στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, οδηγεί στην ευμάρεια. Η καθιέρωση εταιρικής κουλτούρας στην επιχείρησή σου είναι προσόν που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις.
-
Το βήμα αυτό κοστίζει ελάχιστα, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας.
Εργοδότες και εργαζόμενοι, σε αυτή την νέα αρχή, μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας, να εκτιμάτε τον συνάδερφό σας, να εκτιμάτε τον συνέταιρό σας. Μάθετε να εκτιμάτε τον πελάτη, τον προμηθευτή, τον χρηματοδότη, τον διαφημιστή, τον τρίτο. Η ευγενική συμπεριφορά είναι ανεκτίμητη. Μάθετε να λέτε «παρακαλώ». Μάθετε να λέτε «ευχαριστώ». Είναι δύο μαγικές λεξούλες που ξεκλειδώνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας. Μέσα από αυτές τις δύο λεξούλες αποδίδετε στον άλλον, ευγένεια, αναγνώριση, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και σας επιστρέφεται θετικότητα, αυτοπεποίθηση, χαρά, επιτυχία.
Φίλε εργοδότη, λίγες ημέρες ακόμη έμειναν για να βάλεις το κλειδί στην πόρτα και να ξεκλειδώσεις την επιχείρησή σου. Κάθε ημέρα που περνάει σε αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, μας φέρνει όλους πιο κοντά στην άρση της απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας. Οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Προετοιμάσου από τώρα που έχεις το χρόνο και που δεν σου κοστίζει τίποτα. Προετοιμάσου κατάλληλα, γιατί η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν την αφήνουμε πίσω μας επιστρέφοντας στις δουλειές μας. Απεναντίας, την έχουμε όλη μπροστά μας και θα την έχουμε για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη. Οπότε σχεδίασε σωστά και πράξε ακόμη πιο σωστά. Στάσου στο ύψος των περιστάσεων, βοήθησε τους ανθρώπους γύρω σου να σταθούν όρθιοι και με το έμπρακτο παράδειγμά σου γίνε το φωτεινό επιχειρηματικό παράδειγμα προς μίμηση, της Ελλάδος.