03/09/2024

Η ποιότητα της εργασίας χρειάζεται διάρκεια και συνέπεια

του Κ.Κηπουρού
Αρθρογραφία

Στην εποχή μας, η ποιότητα στην εργασία δεν είναι απλά μια απαίτηση αλλά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται η μακροχρόνια επιτυχία. Η ποιότητα δεν αφορά μόνο την απόδοση ή τα αποτελέσματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά την ικανότητα να διατηρείται η απόδοση αυτή με σταθερότητα και συνέπεια στο χρόνο.
 
Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι “η αρετή είναι μία έξη (συνήθεια) η οποία επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο”. Ο Αριστοτέλης επίσης, διαχώριζε την αρετή σε δύο είδη, τη διανοητική και την ηθική. Η διανοητική αρετή μπορεί να διδαχθεί, καθώς ανάλογα με τη διδασκαλία που θα δεχθεί κάποιος μπορεί να την αυξήσει, η ηθική αρετή όμως δεν διδάσκεται, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνήθειας του ατόμου.
 
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλές και κακές συνήθειες, όπως επίσης ότι η συνήθεια έχει μεγάλη δύναμη. Έτσι και η ποιότητα της εργασίας που κάνουμε δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται μια φορά, αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνέπεια. Η συνέπεια στην εργασία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης τόσο με τους συναδέλφους αλλά και με τους πελάτες.
 
Η ποιότητα είναι το αποτέλεσμα μιας συνδυασμένης προσπάθειας που περιλαμβάνει την προσήλωση στην εργασία, την αφοσίωση στη λεπτομέρεια και τη συνέπεια στην εφαρμογή ορθών πρακτικών. Στον επισιτιστικό τομέα, όπου η εμπειρία του πελάτη βασίζεται στην άμεση ικανοποίηση των αναγκών του, η ποιότητα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και τη διατήρηση πιστής πελατείας και τη δημιουργία σχέσεων που εμπνέουν πίστη και ασφάλεια.
 
Για να επιτευχθεί σταθερή ποιότητα στην εργασία, χρειάζεται να υιοθετηθούν τα εξής στοιχεία:
  • Αφοσίωση στη λεπτομέρεια.
  • Εφαρμογή των καλύτερων δυνατών πρακτικών.
  • Εκπαίδευση (με στόχο την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη).
  • Ανατροφοδότηση και βελτίωση.
Γι’ αυτό, όσον αφορά την εργασία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να εργαζόμαστε με αρετή, ποιότητα και αυθεντικότητα. Η ποιότητα στην εργασία, δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί διάρκεια και συνέπεια.
Ιχθυολόγος Msc – Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
Εισηγητής Σεμιναρίων Μαγειρικής & Ασφάλειας Τροφίμων

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας